I nedgangstider er det uansett ikke lett å oppnå økonomisk gevist. Det er tvert imot tid for å tenke på dem som rammes, og tenke profitt i form av hjelp framfor kroner, sier Ola Grytten, som til daglig er professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøgskole. Han er også soldat i Frelsesarmeen.
Ikke investering. Storinvestor Petter Stordalen humrer over Ola Gryttens spesielle investeringsforslag.
Jeg tror egentlig ikke Grytten ser på en gave i Frelsesarmeens julegryte som en investering i tradisjonell forstand. En slik gave handler mer om samfunnsansvar enn om investering.
Men vil du gi mer i julegryta i nedgangstider?
Jeg vil være med på å ta et ekstra samfunnsansvar i den tiden vi nå er i ferd med å gå inn i. Kanskje er det viktigste som blir gitt i julegryta et håp om en bærekraftig kapitalisme.
Hva mener du med det?
En kapitalisme som skal overleve og fungere, må ta andre hensyn enn de rent økonomiske. Hvis den økonomiske samfunnssituasjonen får aktøren i næringslivet til å ta et samfunnsansvar og miljøansvar, vil dette ikke minst komme brukerne av gavene i julegryta til gode, sier Petter Stordalen til Vårt Land.
På plass. Frelsesarmeens julegryter er nå utplassert i hele landet. I følge nettstedet www-frelsesarmeen.no har det vært arrangert slike innsamlinger i 104 år. I fjor ble det «investert» 19,8 millioner kroner i disse grytene.
Dessverre har vi bruk for hver krone, sier Frelsesarmeen