Nyheter

Smakfulle gaver

Med litt omtanke klarer du å finne julegaver som belaster kloden mindre.

Lag ønsker og spleis på gaver, eller kjøp noe som frister smakssansene. Da kan det bli grønnere under juletreet. Den absolutte klimaverstingen blant julegaver, er gaven du ikke vil ha.

Derfor mener Etiskforbruk.no at det er lurt å både si hva du ønsker deg selv, og be om ønskelister fra andre. Kanskje er det morsomt å si at du ønsker deg «snille barn», men sannsynligheten er stor for at du får noe annet innpakket i julepapir under treet. Og hvis du ikke trenger popkornmaskin, ismaskin, riskoker eller håndstøvsuger, kan ønskeliste være løsningen for å unngå flere unødvendige dingser.

- Vi har altfor mye elektrisk i kjøkkenskapene som vi nesten aldri bruker, sier Eidi Ann Hansen, redaktør for Etiskforbruk.no.

Sennep i tiden. Camembert med valnøttlag, svenskdyrket sennep eller trøndersk melkesjokolade med havsalt kan du heller gi til jul. Dette var noe av det som havnet i julegavekurven da Vårt Land og Hansen tok turen til delikatessebutikken Gutta på Haugen i Oslo for å hente inspirasjon til julegaver for ganen.

I det litt trange lokalet har innkjøpsansvarlig Christoffer Berve og kollegene funnet plass til mye du ikke finner på Bunnpris, Rema 1000 eller Kiwi. Her kan du finne økologisk olivenolje til 350 kroner eller en snerten flaske med en annen olje til 200 kroner. Du kan også finne sennep laget av sennepsfrø som er økologisk dyrket i Sverige, eller britisk sennep med estragon.

- Vi har masse god sennep, og sennep er også litt i tiden, sier Berve.

Hansen foreslår at man kan legge ved et kort som gir noen forslag til hvordan du kan bruke for eksempel sennepen. Berve anbefaler et lag sennep på brødskiva, for eksempel til kylling eller skinke.

13 milliarder. I fjor brukte nordmenn til sammen over 13 milliarder kroner på julehandelen. Eidi Ann Hansen har tidligere år fått både teaterbilletter, spabehandling og mat til jul. Hun påpeker at julehandelen er en anledning til å lete etter varer som er etisk forsvarlig produsert. Det kan handle om at arbeiderne får levelig betalt for jobben, eller andre sider ved produksjonen som miljø, sosial nød, fattigdom, utvikling og bærekraftighet.

- Det er få produsenter som fyller kravene på alle områder, men tilfanget av varer som oppfyller noen av de etiske kravene, har økt mye de siste årene, sier hun.

Ost og eplegløgg. Eidi Ann Hansen synes roquefortost med fikenmarmelade er kjempegodt. Hun humrer og forteller at hun sa til en venn at det kan vel aldri bli feil.

- Hæh? sa han da. Så det kan jo være lurt å orientere seg litt om hva som faller i smak, råder hun.

Ost kan være en litt vrien gave hvis du skal overrekke den før julaften. Hansen har selv fått gaver hun har fått beskjed om å sette i kjøleskapet til julaften. Men vil du styre unna slike ekstra hensyn, er det nok annet å ta av. For eksempel små spekepølser, gode syltetøy og marmelader, eplegløgg og eplesaft laget med omtanke, eller økologisk te.

Gutta på Haugen leverer matkurver til bedrifter som vil pleie sine kunder eller ansatte. Den tradisjonelle utgaven med julesylte og rull er fortsatt en god gave synes Hansen, og mye bedre enn ting man bare legger i skuffen.

Litt ekstra god sjokolade eller kaffe er det mange som setter pris på. Hvis du ikke har smakt sjokolade med havsalt før, kan du kanskje ønske deg det til jul.

LES OGSÅ:

- Bedre handel på nett

DEBATT: Har du tips til en klimavennlig jul?

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter