Nyheter

Lånte pund skal redde britisk økonomi

Britiske myndigheter skal gi førstehjelp til en hardt presset økonomi ved hjelp av milliarder av lånte pund og flere skattekutt.

Storbritannia lider under den globale finanskrisen og er på vei inn i en alvorlig resesjon med stigende arbeidsledighet og raskt fallende boligpriser.

Handler nå. Mandag legger finansminister Alistair Darling fram en tiltaksplan verdt om lag 20 milliarder pund, i overkant av 211 milliarder kroner, som er ment å oppmuntre til økt forbruk og gi den britiske økonomien nytt liv.

Statsminister Gordon Brown sier det vil bli tatt omfattende grep for å pumpe penger inn i økonomien.

Vi handler nå for å hindre varig skade senere, sier Brown i et intervju med BBC.

Å ikke handle vil være både uansvarlig og ufølsomt.

Momskutt. Ifølge tall fra tankesmia NIESR kan arbeidsledigheten i Storbritannia ha steget til 2,5 millioner i 2010. I tillegg anslår tankesmia at den britiske økonomien vil oppleve en tilbakegang på 1,5 prosent neste år.

Pessimismen i næringslivet gjør at det knytter seg stor interesse til regjeringens plan, og britiske medier har den siste tiden brukt mye spalteplass på det antatte innholdet i tiltakene.

Det er blant annet ventet at regjeringen vil legge opp til et midlertidig kutt i merverdiavgiften fra 17,5 prosent til 15 prosent, et tiltak myndighetene håper skal øke britenes forbruk.

I tillegg til hjelp til næringslivet er det også ventet at regjeringen vil gi skattekutt til innbyggere med lav inntekt og tilby hjelp til dem som sliter med store boliglån.

Budsjettunderskudd. Regjeringens plan inkluderer ifølge Reuters en omfattende økning i det offentlige forbruket, noe som sammen med skattekuttene kan øke Storbritannias budsjettunderskudd til om lag 120 milliarder pund neste regnskapsår.

Det vil tvinge Brown til å gå bort fra en langvarig politikk om å begrense statens lån.

For å dekke noe av budsjetthullet er det ventet at det etter hvert blir innført økt skatt fra 40 til 45 prosent for høytlønnede, skriver The Times. En ekstraskatt for dem som tjener over 150.000 pund i året, vil kunne bli realiteten fra 2011 dersom Labour vinner neste valg.

De konservative anklager statsminister Brown for å kaste seg på en lånekarusell for å finansiere en plan som kan vise seg ikke å virke, og så sende regningen til skattebetalerne.

Dette er en advarsel om en stor skatteeksplosjon, mener den konservative opposisjonslederen David Cameron.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter