Sår hals, snørr og hoste. Høst er høysesong for forkjølelse, og snart kommer influensaen luskende. Men eldgamle kjerringråd kan snu sykdommen før du ligger langflat med papirlommetørklene strødd rundt senga.
Dynamitt. Før brukte man dynamitt under hodeputen mot hodepine. Men det vil jeg ikke anbefale det var jo kjempefarlig, sier homøopat Aksel Gjerstad. Etter 33 år med homøopatisk praksis har han samlet de beste kjerringrådene i boka «Norske kjerringråd og homøopatiske husråd». Dynamittrådet mot hodepine er forkastet, men det finnes en bråte andre råd mot rennende nese, harkende hoste og influensa.
Hvis du merker symptomer på en snikende forkjølelse anbefaler Gjerstad C-vitaminer, mandariner, sitroner, nypeekstrakt eller enkel tungeakupunktur.
Jeg har prøvd selv. Du trekker overleppa gjentatte ganger nedover med pekefinger og tommeltott, mens du biter deg litt forsiktig i tungespissen. Rådet passer godt hvis du kjører bil, forteller han.
Forkjølelse har ingen høy stjerne innenfor hverdagsmedisinen, derfor har folkemedisinen flere alternativer som kan hjelpe, sier Gjerstad.
Terpentin. Av de mer kuriøse rådene finner vi terpentindamp mot virus og sure sokker mot forkjølelse. Ifølge gammel folkemedisin anbefales det å varme opp en stein eller jernbolt, legge den i en gammel bøtte og helle terpentin over. «Dampen som utvikles, skal etter gamle utsagn ta knekken på alle basiller og all smitte», står det i boken.
Øistein Løvoll, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), mener terpentindamp kur mot forkjølelse er skadelig:
Terpentin er jo et løsemiddel, som man blant annet lager white sprite av. Inhalasjon av løsemidler er som å sniffe, og det vil jeg sterkt fraråde.
Gjerstad forteller også om hvordan syrer fra sitron og mandarin kan løse opp forkjølede neser på grunn av sin syrlighet. Men hvis man ikke har sitrusfrukter innen rekkevidde, hva gjør man da?
Selv en sur sokk som er brukt en uke kan gjøre susen. Man kan ha den i et tau rundt halsen hvis man ikke har sitron eller mandarin tilgjengelig, sier han, men påpeker at han ikke har prøvd sokkekuren selv.
Folk kommer fram med merkelige løsninger for å bli kvitt forskjellige problemer, sier han.
Ingen kur. Informasjonsfarmasøyt Tobias Johansson ved Vitus apotek i Oslo merker stor pågang ved forkjølelseshyllene om dagen.
Det går mye i nesespray, halstabletter og hostesaft, sier farmasøyten.
Ettersom forkjølelse er et virus finnes det ingen anerkjent kur, men man kan behandle symptomene. Febernedsettende, nesespray og hostesaft er det mest essensielle du bør investere i når du er forkjølet.
Noen kjerringråd tror Johansson likevel kan bidra positivt.
Mange etterspør kamfertabletter, kamferkrem og eukalyptuskrem. Vi selger også en del Kan Jang, som er en hostesaft med solhatt. Mange bruker den med god effekt for å lindre forkjølelsessymptomer.
Overlege Løvoll har ett generelt tips til alle som er blitt syke:
Prøv å lindre symptomene, ta det med ro og drikk rikelig.
Pepperkorn. Miriam Wicklund har samlet kjerringråd i lang tid og gitt ut ti bøker. Fra hennes 25 år som journalist i NRK har hun blant annet laget radioprogrammer om kjerringråd, og er en vaskeekte ekspert på området.
Forkjølelsen kan snus før den har begynt, mener hun:
Hvis du skyller ned 20 hele pepperkorn med et glass vann, uten å tygge de, kan du knekke forkjølelsen før den har satt seg.
Men man må gjøre det med en gang man merker symptomene. Har du allerede begynt å nyse, er det for sent.
Hun mener virkningen av krydderet motvirker kulden en føler i kroppen før man blir forkjølet. Andre varmende krydder som ingefær og chili kan ha samme effekt.
Hold deg hjemme. Fra medisinsk hold er det ingen tro på kuren.
Jeg har ingen tro på det, om det er skadelig eller ikke vet jeg ikke. Men jeg ville ikke gjort det, sier Øistein Løvoll ved FHII.
Når man først har blitt syk og er plaget med hoste om natten har Wicklund et ess i ermet:
Smør mentolsalve under fotsålen og mellom tærne, da slutter man å hoste, sier hun.
Kjerringrådeksperten har ingen forklaring på hvorfor det demper hosten:
Jeg bare samler inn rådene og gir de videre.
Håndvask. Tilbake til farmasøyt Johansson på apoteket. Han mener god hygiene begrenser smittefare. Det er likevel vanskelig å unngå smitten helt.
Har man fått influensa bør man holde seg hjemme, så man ikke smitter andre, er farmasøytens råd.