Nyheter

Nyttårstekst i september

I dag er det Rosh Hashana, jødisk nyttår. Ifølge tradisjonen går mange jøder sammen ut til et vann denne dagen, helst et sted hvor det er rennende vann, skriver Nils-Tore Andersen i andakten.

Der ved vannet vrenger de lommene sine og leser fra Mika 7: «Du skal kaste alle våre synder ned i havets dyp.» En annen fin skikk nettopp på denne dagen er at jødene i hjemmene deler et eple som er dyppet i honning, og så ønsker de hverandre et godt og søtt år. Nydelige symbolske handlinger. En god måte å møte det nye året på, tenker jeg.

Bibelteksten for denne dagen er et godt ord å ta med seg ut i hverdagen. Når disiplene begynner å tenke dumme tanker om hvem som er størst av dem, tar Jesus et lite barn som er der akkurat da. Han trekker barnet inntil seg og sier: «Den som tar imot dette barnet i mitt navn, tar imot meg. Og den som tar imot meg, tar imot ham som har sendt meg. For den som er den minste av dere alle, han er stor.»

Årets dikter, Henrik Wergeland, har skrevet: «Se nøye, skal du øyne det store i det små.» Det gjør vår Mester. Når Jesus skal si oss noe om virkelig storhet, henter han fram et lite barn! Hvor ofte vi tar feil. Det største er ikke å herske, men å tjene. «Det høyeste i verden er ikke ørneflukt, men med sitt hjertes vinge å dekke andre smukt.»

I dagens tekst identifiserer Jesus seg med barnet og leder tankene våre hen til ordene han kom med i en annen situasjon: «Hva dere har gjort mot en av disse mine minste brødre, har dere gjort mot meg.» Jesus korrigerer vår oppfatning av hva som er stort og hva som er lite, hva som er viktig og hva som er uviktig. En lærdom for vår etterfølgelse av Jesus.

Luk 9, 46-48

Nils-Tore Andersen er leder for Kirkerådet i Den norske kirke

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter