Nyheter

 Gå ut, Midttømme

De tidligere Møre-biskopene har stor tro på sin etterfølger. Men advarer henne mot en ting: Å sitte på kontoret.

Du kan ikke bedømme kirkesituasjonen utfra stridssakene, sier Odd Bondevik.

Hjem. Ingeborg Midttømme ble vigslet til ny biskop i Møre søndag. Både i sin preken og i sin tale på banketten etter vigslingsgudstjenesten, understreket Ingeborg Midttømme at hun ser en stor oppgave i å gjøre kirken til et hjem for flest mulig.

I sin vigslingstale advarte bispemøtets preses, Olav Skjevesland, Midttømme mot å bli en biskop som som rettet oppmerksomheten mot andre ting enn primæroppgavene: å tjene: personlig, kollegialt  og i menighetene.

Kjære Ingeborg (...) Vi sender deg først og fremst ut til Møre bispedømmes menigheter. Vi ber om at Gud velsigner deg, slik at du selv og din tjeneste blir til velsignelse, sa Skjevesland.

Gå ut. Også Møres tidligere biskoper ber den nye biskopen sette lokalmenighetene i første rekke. Odd Bondevik opplever at byråkratiet på eget bispekontor og krav fra sentralkirkelige organer kan gå ut over biskopens evne til å inspirere menighetene.

Det er jo der kirken befinner seg. Og det er rådet jeg vil gi: At hun forsøker å komme seg mest mulig ut i bispedømmet, blir kjent med de ansatte og frivillige, og besøker menighetene oftere enn ved visitasene. Du kan ikke bedømme kirkesituasjonen utfra stridssakene, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Her er Norges yngste biskop

Avskjedsfest. Han tror Trosopplæringsreformen kommer til å ta mye oppmerksomhet de første årene. Reformen skal nå over fra forsøksfase til varig drift. Først gjenstår det å se om finansieringen kommer på plass slik Stortinget lovet, dernest er det opp til kirken å dra nytte av disse midlene på en god måte.

Vi har hatt en vekst i barne og ungdomsarbeidet de siste årene. Mitt håp er at dette fortsetter og at konfirmasjonen ikke blir kirkens avskjedsfest med de døpte, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Finn én feil

Nei til kvinnelige prester. Ole Nordhaug var Møres første biskop. Han sier det er stor forskjell på bispedømmet i dag versus for 25 år siden.

Den gang var kvinneprestmotstanden levende i Møre. En betydelig andel av både presteskapet og menighetene ville aldri sett for seg at vi skulle få en kvinnelig biskop, sier han.

Hvorfor har dette endret seg?

Det er ikke godt å si. Hele samfunnet har gått den veien. Men det handler også om at det har kommet kvinnelige prester hit, og menighetene har sett at det fungerer, sier Nordhaug.

Men vi har sett det på søkningen, at det har vært relativt få kvinnelige søkere til prestestillingeneø. Det har nok vært en oppfatning som har hengt igjen om at Møre er svært konservativt, selv om det har vist seg at det ikke kom reaksjoner der vi trodde at det skulle komme reaksjoner hvis en kvinne ble ansatt, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Biskopens preken

Utopisk. Også Kultur- og Kirkeminister Trond Giske trakk fram kvinneprestmotstanden i sin tale under banketten.

Min far kommer fra Giske, og det ville vært utopisk med en kvinnelig biskop i dette bispedømmet på hans tid, sa statsråden.

Giske var ikke redd for å ta store ord i sin munn.

Jeg kan ikke tenke meg en viktigere oppgave i dette samfunnet enn å være biskop. Kirken berører oss på de største, mest sorgtunge og gledesfylte tidspunkt i livet, sa Giske.

Reformtid. Han pekte videre på at Midttømme er biskop i en reformtid. Både trosopplæringsreformen og prostereformen er godt i gang. Demokratireformen er på trappene, og det kan komme grunnlovsendringer, oppsummerte Giske.

Reformer og endringer skaper utrygghet, og i reformtiden er det viktig at vi har ledere som evner å skape trygghet, sa han og understreket at Midttømme hadde den riktige blandingen av evne til å se personer midt i de organisatoriske hensyn til å bli en slik kirkeleder.

Midttømme er ung. Hvis hun venter til hun er 70 med å gå av, vil det bety at hun kommer til å sitte som biskop nesten like lenge som Møre har eksistert. Hva håper du hun skriver i kallsboken til slutt?

At hun har trivdes her, humrer Nordhaug, og fortsetter:

Jeg tror hun har en enorm mulighet til å gjøre mye her. Hun er sterk både teologisk og på det administrative feltet. Også har hun en solid tro på Jesus Kristus. For det som vil bli hovedoppgaven til kirken i fremtiden er å tale om personen Jesus Kristus. Det er ikke så interessant hvilke læresetninger vi har, hvis mennesker ikke får en personlig relasjon til Jesus Kristus, og uten ham blir begrepet Gud bare et nyreligiøst diffust fenomen, sier Nordhaug.

Ingeborg Midttømme: Hvilken rolle håper du å spille?

Mitt mål er at de lokalt engasjerte skal være stolte og glade, og at de skal se det store i det de er kalt til å gjøre. Jeg håper at jeg kan inspirere og motivere til det, sier Midttømme.

Les Biskopens preken på vl.no.

SE BILDENE:

Den store festhelgen i Møre

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter