Frykter jordens undergang
Onsdag skal forskere i Genève gjenskape «big bang». Kritikerne frykter det kan utslette jorden. DEBATT: Hva tror du forskerne finner ut?
Britiske Lyn Evans leder «big bang»-prosjektet. Vitenskapsfolk forbereder seg på partikkeljakt i supermaskinen LHC, som nå står klar til drift ved Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning CERN. Evans står i kontrollrommet i Genève i Sveits, men selve LHC er en gigantisk ringformet tunnel 100 meter under bakken delvis i Sveits og delvis i Frankrike. Den skal brukes til studier av naturens minste byggeklosser.
Scanpix
I det gigantiske laboratoriet Cern starter forskere onsdag eksperimenter som skal gjenskape øyeblikk fra «big bang». Målet med eksperimentet er å forstå universets oppbygging.
Maskinen LHC, Large Hadron Collider, er verdens største partikkelakselerator og består av en ringformet tunnel der strøm setter elektrisk ladde partikler i bevegelse i ekstremt stor fart. Når de kolliderer, oppstår kjernefysiske reaksjoner som forskerne vil studere. Det var denne reaksjonen som oppsto rett etter etter det store smellet.
Partiklenes Gud. - Dette er det største som til nå har skjedd innen fysikken, sier professor i teoretisk fysikk Leif Lönnblad ved universitetet i Lund i Sør-Sverige til Sydsvenska Dagbladet. Han viser spesielt til jakten på den såkalte Higgs-partikkelen.
Bestill abonnement her
KJØP