En rotasjonsordning med 14 intensive dager på jobb og 21 dager fri for landarbeidere ble testet ut med gode resultater og tilbakemeldinger under anleggsperioden på Ormen Lange på Aukra og på Snøhvit i Hammerfest. Bedre motivasjon og familieliv, mindre sykefravær og høyere produktivitet er noen av resultatene forskningsselskapet Iris og Industrinettverket Stord har lagt fram i hver sin rapport, skriver Stavanger Aftenblad.
Tariff. StatoilHydro og NHO tviholder på ordningen der man har tolv dager på jobb og ni dager fri. Denne turnusen blir av mange arbeidere kalt skilsmisseturnusen. Grunnen til at NHO ikke godtar den nye ordningen for sine medlemsbedrifter, er at den gir færre arbeidstimer i uka. Ifølge den tariffestede avtalen mellom LO og NHO skal en normal arbeidsuke bestå av 37,5 timer, eller 35,5 timer for dem som også jobber søndager.
Gjennom denne rotasjonsordningen prøver LO å lempe på kravene. En arbeidsuke for disse dagtidsarbeiderne er bare på 33,6 timer, noe som er forbeholdt de som arbeider skift gjennom døgnet. Det kan vi ikke godta. Vi må klare å leve av det vi produserer, også når det blir dårligere tider, sier Liv Ragnhild Teig, direktør i Arbeidslivsavdelingen i NHO til Vårt Land.
Til Arbeidsretten. Hun understreker likevel at NHO ikke har noe imot 14/21-ordningen.
Både vi og LO er enige om at det kan være en fordel å samle opp fritid både for de ansatte og for bedriftene, ved at man kan jobbe intensivt to uker i strekk inkludert søndager. Men vi er avhengig av at utviklingen i bedriftene er bærekraftig, og da må antall timer i uken være i tråd med tariffavtalen.
NHO ønsker å få avklart saken i Arbeidsretten.
Vi vil be Arbeidsretten prioritere denne saken slik at vi kan få en avklaring i løpet av høsten, sier Teig.
LO mener den nye ordningen innebærer et så hardt arbeidspress i de to sammenhengende ukene, at 33,6 timer per uke må være nok.
Denne turnusen er tidligere brukt offshore. Nå brukes den også i prosjekter på land. Den har hatt en del positive effekter, men dette er like fullt en hard rotasjon som innebærer 14 dager i strekk med arbeidsdager på tolv timer. Vi mener den kvalifiserer til 33,6 timer, sier LO-sekretær Tor-Arne Solbakken til Stavanger Aftenblad.
Kvalitetstid. I rapportene fra Aukra og Hammerfest blir det slått fast at den nye 14/21-rotasjonen bidrar til trivsel på både arbeidsplassen og fritida. Den tidligere ordningen var opptatt av de ansattes behov for fysisk hvile, mens den nye i høyere grad legger til rette for tid med familien. 14/21-rotasjonen innebærer 55 flere fridager hjemme per år, noe de ansatte under testperioden var samstemte om at ga mer kvalitetstid med familien.
Kapasiteten økte med 36 prosent fordi arbeidsdagene ble lengre, og hele helgen ble tatt i bruk. Ifølge rapporten skal motiverte medarbeidere ha styrket prosjektets produktivitet.