Nyheter

Opprørt av kjønnsbestemte ransler

Ragnhild Ljøkjel Knotten reagerte da hun så ranslene fra Norges ledende leverandør av skolesekker. De røde hadde jentemotiv. De blå guttemotiv. DISKUTÉR: Er det greit at barneprodukt får «kjønnsbestemt preg»?

– Beckmann har bestemt hvilke farger som skal være for gutter og hvilke som skal være for jenter, sier Knotten som ble klar over situasjonen da hun forsøkte å skaffe sønnen, som skal begynne på skolen til høsten, en sekk i favorittfargen rød.

«Girl». Hun gikk inn på nettsidene til Kristiansand-firmaet. Der fant hun at røde, turkise og rosa sekker var påskrevet «girl», og dekorert med motiver som ponnier og prinsessekroner. Sekker i fagene sort, grå, blå og marine var på sin side utstyrt med dekorasjoner som flammer, biler, fotball og dinosaurer, og dermed motiver med klar adresse gutter. Sønnen ender nå trolig opp med en blå, fordi den er tøffere.

Ministerbrev. Knotten har skrevet e-post til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt om saken. Et av spørsmålene hun stilte statsråden var hvorvidt samfunnet ønsker situasjonen der produsenter legger føringer på hvilke farger som hører til hvilket kjønn.

I brevet tar hun til orde for mer nøytrale sekker slik at barna selv kan velge farge, eventuelt med muligheter for ekstra påhengspynt.

Ski og sykler. – Jeg trodde at vi allerede på 70-tallet ble enige om at vi ikke skulle styre kjønn mot farger, sier moren som kan vise til flere episoder enn bare førsteklassingens ranselvalg. Da jentene hennes, til vanlig veldig glad i blått, var interessert i blå slalåmski, viste det seg at alle hadde dekor rettet mot gutter.

Knotten mener den tydelige kjønnsdelingen også gjør det vanskelig for søsken å arve ting av hverandre.

Overrasket. Styreleder og daglig leder Jan Olav Beckmann i Beckmann AS i Kristiansand er overrasket over kritikken fra Knotten i spørsmålet om ransler.

– Dette er ikke noe vi har hørt om hverken fra butikkene eller kundene tidligere, sier leverandøren som leverte tretti tusen sekker til førsteklassinger i fjor.

Han viser til at det blant sekkene for større barn finnes modeller som kan brukes av begge kjønn. Den daglige leder forklarer at selskapet har en egne designere som nå vil se på innvendingene fra Knotten.

Kritisk ombud. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er kritisk til at produkter snevrer inn hva som er typiske kjønnsroller for jenter og gutter.

– Gutter er mer røffe. Jenter skal sitte stille og pusle med dokkene sine, sier Bjørg Unstad, leder i LDOs samfunnsavdeling om budskapet hun mener oftere enn før er underforstått i fremstøt fra klesprodusenter, leketøysprodusenter og i reklame.

– Vær bevisste. Unstad mener foreldre og forbrukere må være bevisste på utviklingen, men også at det gis undervisning i skoler og barnehager som kan gjøre barna selv i stand til å møte påvirkningen.

DISKUTÉR: Er det greit at barneprodukt får «kjønnsbestemt preg»?

Mer fra: Nyheter