Nyheter

Global appell på Youngstorget

I sin første 1. mai-tale som LO-leder snakket Roar Flåthen om de globale problemene som han mener er våre største utfordringer.

Dagens LO-parole er «Felles klode – felles ansvar», og internasjonalt engasjement var blant det Flåthen la vekt på da han holdt arbeiderdagens hovedtale i Oslo.

– Dette utfordrer vår solidaritet. Klimaet er vår største trussel i dag, sa Flåthen.

Rikes ansvar. Han mener de rike landene har ansvaret, og at vi må rydde opp etter oss uten å lage nye problemer.

– Vi kan ikke ta maten ut av de fattiges munn og putte den på tanken til de rike, sa han.

Også palestinernes situasjon, Mordechai Vanunus husarrest i Israel og de problematiske forholdene for arbeiderne – kameratene – i Zimbabwe og Sudan ble vektlagt.

Somalia. Ifølge politiet hadde opp mot 6.000 trosset det lette regnet, og tatt turen til Youngstorget for å markere 1. mai.

– Vi demonstrer mot Etiopias okkupasjon av Somalia. Sivile dør og to millioner flyktninger mangler mat og vann, sier Saida Ahmed til NTB.

Hun er en av om lag 50 personer med somalisk bakgrunn som brukte dagen til å markere sin motstand mot krigen på Afrikas Horn. De var samlet under paroler som «Stopp folkemordet i Somalia».

– Jeg vil bruke min frihet til å demonstrere mot det som skjer i Somalia, sier Ahmed.

Sykepleiere. Men også nasjonale problemstillinger fikk oppmerksomhet fra LOs mektigste mann. Han advarte mot at Frp kan få for stor makt etter neste stortingsvalg, han skrøt av den rødgrønne regjeringens innsats så langt, og lovet å fortsatt arbeidet for at utdanning skal lønne seg også i offentlig sektor.

Blant dem som kjemper for nettopp det er Norsk Sykepleierforbunds trommekorps.

– Sykepleiere har pleid å være stille og snille, og ikke bli hørt. Vi slår fra oss, og det er symbolsk viktig, sier spesialsykepleier Berit Coccozza, en av trommisene i korpset.

Som kontrast til de gammelmodige sykepleieruniformene går medlemmene i militærboots. Og de spiller på Youngstorget hver eneste 1. mai.

Garanti. Flåthen talte også ungdommens sak, og vil ha det han kaller en inkluderingsgaranti.

– Det er et voksende problem at utsatte grupper av ungdom sliter med å få fotfeste i arbeidslivet, derfor er det behov for en inkluderingsgaranti som er mer omfattende og målrettet enn ungdomsgarantien vi hadde på 1990-tallet, sier Flåthen.

Han mener det er et paradoks at mens det er sterk etterspørsel etter arbeidskraft, sliter fortsatt mange med å få innpass i arbeidslivet. Det gjelder blant annet unge med minoritetsbakgrunn og unge med helseproblemer.

Flåthen foreslår en inkluderingsgaranti basert på forebyggende tiltak i flere etater som skole, barnevern og Nav.

– Det forebyggende arbeidet bør starte så tidlig som mulig. Bedre samarbeid mellom etatene er viktig for at en slik inkluderingsgaranti skal gi effekt. Samtidig må regjeringen fortsatt ha en sterk prioritering av ungdom i arbeidsmarkedspolitikken, sier Flåthen.

Mer fra: Nyheter