– Mye av det vi vet om Heyerdahl har vi lært gjennom andre personer. Men Heyerdahl var en mann som krevde full kontroll, og de fleste skrev nok med ganske påholden penn, sier regissør Bjørn Engvik.
Han har jobbet i 25 år i NRK med kultur og dokumentarer, og er regissør på den nye dokumentarserien «Thor Heyerdahl – på jakt etter paradiset» Det var ikke uten videre at han ville ta fatt i en av de mest portrettere nordmennene gjennom tidene.
– Kriteriet var at det var noe nytt å fortelle. Heyerdahl var mesterlig til å iscenesette seg selv og nærmest ta regi slik at hans rolle som vitenskapsmann ble det viktigste, forklarer Engvik.
Private bilder. Men etter Heyerdahls død i 2002, har dokumentarskaperen hatt full tilgang på private brev, bilder og notater fra loft og kjellere til familiemedlemmer og venner av Heyerdahl.
– For meg har han gått fra å være en vitenskapsmann og eventyrer til å bli en fascinerende mann av kjøtt og blod, sier Engvik.
Dokumentaren er delt inn i fire deler – sammenfallende med de fire kvinnene i Heyerdahls liv: Liv, Yvonne, Liliana og Jacqueline.
– Heyerdahl var helt avhengig av kvinner. Han trivdes i kvinners selskap, og trengte deres hjelp og støtte. Det var en del av hans prosjekt om å skape et paradis rundt seg, sier Engvik.
Flåtedrøm. Den første episoden skildrer det som må ha vært en av verdens underligste bryllupsreiser. Den 22 år gamle og nyforelskede Thor Heyerdahl gifter seg med Liv Coucheron Torp. Første juledag setter de seg på toget og begynner sin reise mot stillehavsøya Fatu Hiva. I romantiske vendinger har de snakket om at de skulle forlate sivilisasjonen og bosette seg for alltid på en primitiv øy «som Adam og Eva».
I en privat scrapbook er det hjertetegninger og forelskede dikt, og etter hvert som Heyerdahls teorier om folkevandring fra Sør-Amerika via flåter utformer seg, drømmer de om å dra på flåte sammen. Det ble aldri noe av den drømmen. Heyerdahl gjennomfører Kon-Tiki-ferden alene i 1947, og de skiller lag to år senere.
Sekretær. Senere giftet han seg med Yvonne Dedekam-Simonsen. Hun organiserte store deler av det praktiske rundt Ra-ferden, mens Heyerdahl skrev på sine bøker. Da ektemannen, sta som han var, nektet å gi opp selv om båten var på vei til å synke, var det hun som arrangerte redningsaksjonen.
– Han hadde et ganske gammeldags syn på kvinner. Hun skulle ta seg av oppdragelsen av barna, og hjelpe ham i hans arbeid, sier Engvik.
Dermed ble Heyerdahls kvinner ofte en slags sekretær som renskrev manuskriptene og leste korrektur, samt ordnet praktiske ting i forkant av Heyerdahls prosjekter. Kustusen var hard.
– Vi har funnet spor på at han ikke var så flink til å rose dem for arbeidet. Det gikk spesielt ut over Liv og Yvonne. Han krevde 24 timers tilstedeværelse og verdsatte nok ikke arbeidet deres godt nok, tror Engvik.
Etter ekteskapet med Yvonne gikk i oppløsning, levde Heyerdahl i mange år sammen med en kvinne i Italia ved navn Liliana – en litt mystisk kvinne man ikke vet så mye om. Hun etterlot seg lite skriftlig materiale, men vi vet at hun var med på reisene Heyerdahl gjorde til Cuba for å skrive og besøke sin gode, og kontroversielle venn, Fidel Castro. Liliana var en glimrende kokk, og Castro satte stor pris på hennes pasta.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Heyerdahl på tur med sin samboer Liliana.
Livsendring. Da Heyerdahl var kommet i 70-åra, feide en ny kvinne i livet hans. Thor og Jacqueline Beer møttes på Tenerife, og han skriver i notisboka si: «Dette endret livet mitt!».
– Han fikk en ny mulighet til å bygge et paradis, og det er mitt inntrykk at de hadde det veldig fint sammen. Hun var en sterk kvinne som visste hva hun ville, men de klarte å finne mer ut av hverandre enn Thor hadde klart med de andre kvinnene, sier Engvik.
Av de fire er det bare Jacqueline som fortsatt lever. Hun er med på NRK-dokumentaren og leser inn egne kommentarer om sitt forhold til Heyerdahl. De andre kvinnenes stemmer kommer fram gjennom brev og dagbøker.
Dokumentarprosjektet har foregått over fem år. Sammen med Heyerdahls to sønner Thor og Bjørn og biograf Ragnar Kvam jr., har filmskaperne dratt til steder der Thor Heyerdahl gjorde oppdagelser og eventyraktige ekspedisjoner. Dokumentarregissør Bjørn Engvik håper likevel at det er mennesket Thor Heyerdahl som skal skinne igjennom de fire episodene.
– Og så er det en ting til. Det er viktig at jeg ikke gjør som Heyerdahl og tar all æren selv. Kjæresten min Ingrid Wevang har nemlig lest alle dokumentene og plukket ut det interessante. Hun fortjener en stor del av æren for denne dokumentaren, sier Engvik.