Nyheter

Ny runde i Glåmdalensaken

Advokaten til den volds- og overgrepstiltalte presten varsler endringer i forsvaret når saken kommer opp for Eidsivating lagmannsrett mandag.

Den 54 år gamle mannen ble i Glåmdal tingrett i fjor dømt til ni års fengsel for å ha utsatt sin stedatter for gjentatte seksuelle overgrep og grov vold i en årrekke. Han ble også dømt til å betale henne 1,8 millioner i oppreisning og erstatning. Nå varsler forsvareren, advokat Sigmund Øien, endringer i forsvaret.

– Det er visse ting vi vil prøve å få bedre fram for retten. Det blir en del nye vitner og enkelte nye elementer i forsvaret av min klient, sier Øien til NTB.

Han vil ikke gå inn på hva han ønsker å legge større vekt på når Eidsivating lagmannsrett skal behandle mannens anke. Den tiltalte hevder fortsatt å være fullstendig uskyldig. Saken starter mandag klokken 09.

Den 54 år gamle presten ble i Glåmdal tingrett dømt til ni års fengsel. Retten fant det bevist, slik tiltalen mot ham i det vesentligste hevdet, at han over 16 år forgrep seg på sin stedatter på det groveste og utsatte henne gjentatte ganger for grov vold.

Overgrepene skal ha begynt allerede da jenta var fem år gammel og presten først møtte hennes adoptivmor. Ifølge jentas egen forklaring i tingretten tok omfanget seg opp da moren og stefaren flyttet sammen og giftet seg.

Mannen ble også dømt til å betale en erstatning til sin stedatter på 1,8 millioner kroner.

41 vitner. – For vår del står saken i det store og hele i samme stilling som den gjorde i tingretten. Vi har tatt visse nye etterforskningsskritt, men saken står bevismessig i samme stilling, sier statsadvokat i Hedmark og Oppland, Bodil Thorp Myhre, til NTB.

Eidsivating lagmannsrett har satt av tre uker til ankebehandlingen, som skal skje foran en jury. Det er innstevnet totalt 41 vitner, jevnt fordelt mellom aktoratet og forsvaret.

– Nå er det opp til juryen å avgjøre saken. Jeg kommer ikke til på legge opp noen spesiell strategi i så måte, sier Myhre.

– Splitter ikke. Den nå 23 år gamle kvinnen blir representert av bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Ordføreren i prestens hjemkommune mener saken nå har ligget død en stund i folks bevissthet, men venter at den vil bli en snakkis så snart mediene begynner å skrive om behandlingen i lagmannsretten.

– Splitter saken lokalsamfunnet?

– Jeg har ikke opplevd det slik.

– Fordi folk har tatt samme parti, eller fordi man ikke bryr seg?

– Det første, sier ordføreren.

Roser kirken. Redaktør Rolf Nordberg i avisa Glåmdalen roser den lokale kirkens håndtering av saken. Han tror presten blir funnet skyldig også i lagmannsretten.

– Tingrettsdommen var knusende, og stemplet både presten og kona som løgnere. Og ikke minst forklaringene som helsesøster, lærere og rådgivere ga, gjør det veldig vanskelig å tro at det blir et annet utfall enn i tingretten. Men uansett hva som skjer, er dette en sak hvor det bare er tapere, sier han til Vårt Land.

Les mer om saken i mandagens papiravis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter