Nyheter

Gir gode råd om å leve sammen

Vårt Lands samlivsspalte DUamp;JEG er tilbake. Bli kjent med våre fire nye rådgivere. De er klare til å lytte til dine erfaringer. Hva vil du at de skal skrive om? Foreslå tema

Torbjørn Nordvoll svarer deg på spørsmål om sex&samliv. Send mail til torbjorn.nordvoll@vl.no
– Hva tenker du om det å være spaltist i Vårt Land?
– Det gir mulighet til å nå vidt ut med det jeg har tro på og synes er viktig. Jeg vet at det er til hjelp for mennesker som kanskje ikke har så mange å snakke med om slike spørsmål.
– Hva er den største utfordringene norske parforhold står overfor akkurat nå?
– Å klare å ta tid til hverandre og forholdet dem i mellom. Det handler om å prioritere samlivet fram for alle dagens gjøremål. Nærhet og intimitet er en forutsetning for et lykkelig samliv. Men det forutsetter at en ofte er i samme rom og er til stede for og med hverandre – da kan alt godt skje.
– Halvparten av alle ekteskap går i oppløsning – hva skal til for å påvirke den utviklingen?
– Halvparten av alle ekteskap holder, og hva er det de har funnet og oppdaget og dyrket, som andre halvdel ikke har? Det som kjennetegner par som lever godt sammen, er at de bruker mye tid og tenker høyt sammen. At de småprater, og har ekteskap og hjem som et felles prosjekt. I tillegg må de to se hverandre og gi anerkjennelse. Da kan forholdet styrkes og menneskene i det utvikle seg også som mennesker.
– Hva synes du som fagperson det er mest spennende å jobbe med?
– Å bidra til at par fungerer bedre sammen er en sann glede for meg. Har de voksne det bra seg i mellom, har omgivelsene det også bra, og har de barn er det de som høster mest frukt av det. En lykkelig barndom henger ofte sammen med lykkelige foreldre.

Kristin Sørbrøden Breda svarer deg på spørsmål om å leve sammen. Send mail til kristin.breda@vl.no
– Hva tenker du om å bli spaltist i Vårt Lands Du&Jeg spalte?
– Jeg syns det er viktig å ha åpenhet rundt samlivene og familielivene våre. Min erfaring er at det er godt å kunne kjenne seg igjen, få tips og ideer om hvordan andre løser sine utfordringer og bli utfordret til å tenke og forstå på adnre og nye måter.
– Hva er den største utfordringen norske familier står overfor akkurat nå?
– Det er mange! Men i mange familier er det lojale barn som lever mellom foreldre i langvarige og destruktive konflikter. Vi er i ferd med å forstå at mange av dem kan få alvorlige problemer og senvirkninger av å leve i slike «krigssoner» mellom mor og far. Barna er glad i begge foreldrene slik de er, men får ofte «ikke lov til det» av den ene eller begge foreldrene. Dette har vi som samfunn og voksne ansvar for å se, og gjøre noe med.
– Halvparten av alle ekteskap går i oppløsning – hva kan påvirke den utviklingen?
– Det er sterke kulturelle og samfunnsmessige strømninger som påvirker denne utviklingen. De siste årene har samliv vært aktuelt stoff i TV, aviser og blader, og folk flest er opptatt av temaet. Men kanskje er samlivsprat fortsatt først og fremst et kvinnetema? Begge kjønn må sette parforholdene sine på dagsorden. Være villige til å gå seg selv etter i sømmene og snakke sammen om hva som bygger og vedlikeholder den gode relasjonen, vennskapet, seksualiteten, lysten, gleden og det gode foreldreskapet – og hva som bryter det ned.
– Hva synes du det er mest spennende å jobbe med?
– Å arrangere samlivskurs for mennesker som ønsker å forebygge problemer. Mange får aha-opplevelser ved å trene på enkle kommunikasjonsteknikker. Og det er gøy, med mye latter og gjenkjenning, når kurslederne demonstrerer en helt vanlig krangel.

Hanne Elisabet Strømsvik svarer deg på spørsmål om barn&ungdom. Send mail til hanne.stromsvik@vl.no

– Hva tenker du om det å være spaltist i Vårt Land?
– Den viktigste funksjonen slike spalter har, er når de gir gjenkjenning og åpner opp for ulike måter å tenke eller handle på. Som leser kan det være godt å oppleve at andre står overfor samme problem eller kjenner seg like i villrede som en selv.
– Hva er den største utfordringen for «den norske familie» akkurat nå?
– Å finne den gode balansen mellom aktivitet og hvile, samvær og egenaktivitet. Noen familier opplever at belastninger eller økonomi begrenser hvilke valg de har. Andre opplever at tidens krav til å henge med i de riktige aktivitetene eller ha det riktige utstyret, legger beslag på det meste av deres tid og krefter.
– Halvparten av alle ekteskap går i oppløsning – hva skal til for å påvirke utviklingen?
– Stemmer det egentlig? Ifølge forsker Anders Barstad ved Statistisk sentralbyrå skyldes forestillingen en skjevøyd tolkning av statistikk. Han hevder at myten om kjærlighetens og ekteskapets fall er betydelig overdrevet. At halvparten går i oppløsning, er basert på en prognose om fremtiden – ikke en observasjon av noe som har skjedd. Hittil finnes det ikke ett ekteskapskull i Norge der mer enn tredve prosent er skilt.
– Hva synes du det er mest spennende å jobbe med?
– Innen psykologifaget har det skjedd en dreining de siste årene fra å finne ut hvorfor ting går galt til å fokusere mer på hvorfor det går bra. Hva som skal til for at en positiv utvikling kommer i gang og hvilke faktorer som kan styrke oss i møte med livets utfordringer. Dette er en tilnærming jeg har opplevd nyttig i alle mine møter, men kanskje spesielt i møte med unge mennesker.

Steinar Ekvik svarer deg på spørsmål om tro&tvil. Send mail til steinar.ekvik@vl.no
– Hva tenker du om å blir spaltist i Vårt Land?
– Dette er en mulighet til å være en voksen person leseren kan reflektere sammen med. Jeg tror slike spalter kan være til hjelp. Mange av oss møter mye av de samme utfordringene og smertepunktene i livet.
– Hva er den største utfordringen for norske familier akkurat nå?
– Å holde familiene sammen og å sette barna i fokus. Foreldrenes evne til å kommunisere må bli bedre. Det største form for svik er å bli sviktet av sine foreldre. Vi må ikke bagatellisere hva konflikter mellom foreldre gjør med barna, selv om det kan være tungt å høre for de voksne som står midt oppe i det.
– Halvparten av alle ekteskap går i oppløsning – hva skal til for å påvirke utviklingen?
– Vi må ta vare på mer av overskuddet, kreativiteten og det gode humøret – og legge det inn i familien. Det er livsfarlig å yte 100 prosent på jobb. Jobben skal gjøres godt og samvittighetsfullt, men den får ofte for mye av våre gode krefter. Det er viktig å ha noe mer med seg hjem til partneren og familie enn slitenhet og kort lunte. Jeg har ennå ikke hørt at noen har sagt på dødsleie at «jeg skulle vært mer på jobb.»
– Hva synes du som fagperson det er spennende å jobbe med?
– Å bygge menighet i 2008, det å forkynne evangeliet så det blir forstått i vår tid, og å hjelpe oss mennesker til å finne ut av det livet vi har fått.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter