Nyheter

Burmaimporten stuper

Norge handlet 30 prosent mindre med Burma på ett år.

Militærregimet i Burma har vært under sterkt press fra omverdenen etter demonstrasjonene ledet av buddhistmunkene i 2007. Nå viser nye tall viser at Norges import fra Burma har sunket med 30 prosent på ett år.

– Dette er en svært gledelig utvikling, som viser at det nytter å arbeide fokusert, sier daglig leder i Den norske Burmakomité, Anne Lise Husøy.

Teak og klær. Amnesty Internasjonal har tidligere meldt at Burma bryter menneskerettighetene med politiske fanger, tortur og mangel på ytringsfrihet.

I 1997 oppfordret tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til å boikotte handel med militærregimet i Burma. Oppfordringen ga effekt i to år, men fra 2000 til 2006 steg den norske importen igjen. Norge importerer primært teak og klær fra Burma.

I 2006 sank importtallene igjen, og nedgangen fortsatte i 2007. Totalimporten har gått ned fra 10,6 millioner kroner i 2006 til 7,2 millioner kroner i 2007, viser tall som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag.

Mindre klær. Nedgangen skyldes at klesimporten fra Burma har blitt mer enn halvert på ett år.

– Samtidig er det bekymringsfullt at tømmerimporten ikke viser samme nedgang, sier Husøy til Norwatch.

Teak blir i hovedsak brukt til båtbygging. Hun er tydelig på at det finnes fullgode alternativer til teak, og vedgår at det fortsatt gjenstår et arbeid med å minke importen av den utrydningstruete tresorten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter