Nyheter

– Ikke snakk om Lommemannen på kvelden

Eksperter gir råd til bekymrede foreldre med redde barn.

Mange barn som hører om Lommemannen og overgrepene blir redde. De lurer på hvem Lommemannen er, og hvorfor voksne forgriper seg på barn. Det store mediefokuset på saken gjør at barna kan få med seg uhyggelige detaljer gjennom fjernsyn, aviser og internett.

Åse Langballe, forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), sier det er viktig å sette av tid til samtaler med barna om Lommemannen-saken. Hun er ekspert på seksuelle overgrep mot barn og kommunikasjon, og anbefaler foreldre og voksne å være ærlige mot barna.

Ærlighet. – Det er viktig å være til stede og gi ærlig informasjon, uten å overdrive eller dramatisere. Det er viktig å bearbeide inntrykkene. Vold og seksuelle overgrep er et tema som det er mer åpenhet om nå, og går an å snakke om, enn for 15-20 år siden, sier hun.

* Sørg for å ha tid til å snakke med barna. Ikke snakk om det på sengekanten, men finn stunder hvor barnet kan få tid til å bearbeide inntrykkene.

* Ikke la barna se på nyhetene på TV alene, men vær sammen med dem.

* Få tak i hvordan barnet forstår innholdet i det som blir fortalt, slik at du kan oppklare misforståelser.

* Vær tydelig på at overgrepene skjer veldig sjelden.

* Forklar at barna kan føle seg trygge: Vi passer på deg.

* Fortell at det er ting som voksne ikke har lov til å gjøre med barn. Å slå barn, ta på tissen eller gjøre andre ting de ikke liker er ikke lov. Da har barn rett til å si nei.

* Svar på det barna lurer på, og vær ærlig.

Ta barn på alvor

Redd Barna oppfordrer voksne til å ta barn på alvor og lytte til det de sier.

– Foreldre må snakke med barna til daglig og ha en god kommunikasjon. Da vil man kunne snakke om det barna lurer på, og gjøre det på en åpen måte, Zoë Øiestad, rådgiver i Redd Barna

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter