Nyheter

Ny-islamister avviser vold

En ikke-voldelig, radikal utgave av islam vinner fram i Europa. Det viser en rapport fra hollandsk etterretning.

Rapporten hevder å vite at det både i Nederland og andre europeiske land er tydelige spor av en ny generasjon islamister som avviser vold, men ønsker å underminere vestlige verdier innenfra.

Rapporten er utarbeidet av Den hollandske etterretningen AIVD. De sier til hollandsk fjernsyn at den nye strategien er å påvirke samfunnet innenfra. Kristeligt Dagblad skriver at tendensen også er merkbar i Danmark.

Undergraver

Med sin avvisning av vold er den nye formen for radikal islam samtidig blitt mer profesjonell og har et direkte politisk budskap. Bevegelsen jobber for å opprette lommer i samfunnet hvis islamsk lov overordnes gjeldende lov. Bevegelsen er oppstått blant muslimer som bor i Vesten og derfor kjenner de politiske og sosiale prosesser, skriver Kristeligt Dagblad.

Kvinner og homofile

AIVD-lederen Aybrand van Hulst sier til hollandsk TV at deres strategi særlig går ut over kvinner og homofile og lesbiske.

– De vil underminere kvinners likestilling på et tidspunkt da likestilling er i ferd med å nå fram i muslimske samfunn i Holland. De fordømmer homoseksualitet og underminerer på den måten vestlige, demokratiske verdier som det muslimske samfunnet ellers overholder.

Også i Danmark

Den nye ikke-voldelige islamismen er også registrert i Danmark. Tina Magaard ved Center for Multireligiøse Studier ved Århus Universitet sammenligner deres strategi med al-Qaedas. Mens al-Qaeda gyver løs på samfunnets hardware, mener hun de ikke-voldelige retter angrepet mot samfunnets software, det verdslige demokratiets verdigrunnlag.

– Det gjør man blant annet ved å ta europeiske plussord og gi dem islamsk innhold slik at de ender opp med å bety det motsatte av hva de vil gjøre for de fleste europeere, sier Magaard.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter