Nyheter

Livsfarlig barnekoneri

60 millioner barn giftes bort årlig. Nå slår Unicef alarm.

For to år siden ble en 13-årig jente i den Vest-Maliske landsbyen Korera-Kore tvangsgiftet i løpet av skoleferien. Hun døde etter komplikasjoner som oppsto da mannen hadde samleie med henne på bryllupsnatten.

Unicef går nå ut med denne og lignende historier for å advare mot det organisasjonen mener er et av de virkelig oversette problemene i verden.

Mer enn 60 millioner kvinner under 18 år blir årlig giftet bort, og bare i Mali blir 25 prosent av jentene giftet bort før de er 15 år.

Neglisjert problem

I følge Unicef er barnebruder et problem som i det store og hele har vært neglisjert av det internasjonale samfunnet. FNs nyhetsbyrå IRIN skriver at forskningsgruppen Population Council beskriver situasjonen Mali som «en av de mest omfattende krisene i verden i dag».

– Det har ikke blitt gjort noen konkret innsats for å ta opp dette på et internasjonalt nivå, sier Naana Otoo-Oyortey i gruppen Forum on Marriage and the Rigts of Women and Girls til IRIN.

Flest barnebruder

I Mali viser statistikken at 65 prosent av kvinnene i alderen 20-24 år, hadde giftet seg før de var 18 år. 25 prosent hadde giftet seg før de var 15, og en av ti gifte kvinner fikk barn før de fylte 15.

I enkelte provinser er likevel tallene langt mer ekstreme. I Kayes-provinsen blir 83 prosent gift før de er 18. Undersøkelser som Unicef viser til fra byen Nioro du Sahel, viser at minst ti jenter mistet livet mellom 2005 og 2007 fordi det oppsto komplikasjoner under bryllupsnatten.

Nødvendig lovverk

Situasjonen er likevel ikke helsvart, og Kathy Selvaggio ved Interntional Center for Research on Women sier til IRIN at det er flere suksesshistorier. Det viktigste er at nasjonale myndigheter innfører lovverk som gjør det ulovlig å gifte seg før man er myndig, kombinert med ulike lokalutviklingsprosjekter som kan sikre kvinnene et eget levebrød.

– Vi har hatt suksess med å bekjempe barneekteskap blant annet i India og Etiopia ved hjelp av en sammensatt tilnærming, sier hun til IRIN.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter