Nyheter

Flere barn bor hos far

Antall barn hos alenefedre øker. Reflekterer en holdningsendring, mener fagfolk.

Mens antall barn hos alenemødre sank, økte antall barn hos alenefedre med nesten 50 prosent på åtte år. Stig Rusten, leder i Aleneforeldreforeningen er ikke overrasket over disse tallene. Han mener statistikken gjenspeiler en dypere holdningsendring i samfunnet.

– Far har blitt mer delaktig i omsorgen av barna, og har mer og hyppigere samvær med dem, sier Rusten.

Krav

Han mener det stilles krav fra både mor, venner av foreldrene og samfunnet for øvrig om at også far tar ansvar for barna.

– Det er ikke god takt og tone å ikke følge opp sine egne barn, sier Rusten.

Retten likestiller

Lederen for Aleneforeldreforeningen tror ikke rettslige avgjørelser har hindret menn i å få hovedomsorgen for barna. Ifølge en undersøkelse fra 2001 er utfallet av rettssaker om omsorgsretten fifty-fifty mellom mor og far. Igjen peker Rusten på holdningsendringer i samfunnet som forklaringen på at flere fedre har omsorgsretten.

Trend

Berger Hareide, avdelingsdirektør i barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, er heller ikke overrasket over tallene. Trenden er at flere fedre kommer på banen ved samlivsbrudd og krever omsorgsrett for barna.

– Jeg håper tallene viser at fedre gjør seg fortjent til å ha omsorgsretten, ikke bare at fedrene har blitt flinkere til å krangle når bruddet kommer, sier Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter