Nyheter

Minnegudstjeneste i Afghanistan

– Selv tøffe spesialsoldater rammes hardt når slikt skjer, sier prest Arve Løvenholdt i Forsvaret.

Tirsdag kveld holdes det minnegudstjeneste for den norske spesialsoldaten som ble drept i Afghanistan mandag morgen. Gudstjenesten skal ledes av presten ved Forsvarets avdeling i Mazar-e-Sharif.

– Selv om soldatene er klar over at oppgaven de står i faktisk kan koste dem livet, rammes de hardt av tragedier som dette. Ingen kan forberede seg på døden, sier stabsprest ved Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret, Arve Løvenholdt til Vårt Land.

Kameratstøtte

– Det er et stort behov for minnegudstjenester som dette, og oppslutningen er alltid overveldende. Kamerater og kollegaer får muligheten til å ta avskjed med den drepte og være sammen om sorgen. Kameratstøtten er det viktigste i disse situasjonene, og det er her soldatene henter mest styrke, sier stabspresten.

Løvenholdt har ikke fått bekreftet detaljene i planen for kveldens gudstjeneste, men sier at minnegudstjenester generelt er gudstjenester med hvilepuls.

– Det er rom for å tenne lys, for ro, ettertanke og bønn. Det vil også være en andakt, sier han.

– Hva sier man som prest ved en slik anledning?

– Det er naturlig å si noe om alvoret i soldatyrket. Samholdet og fellesskapet i avdelingen er det også naturlig å si noe om. Vi som prester, psykologer og profesjonelle kan gjøre vårt, men det fellesskapet soldatene har seg imellom betyr mer enn dette, sier Løvenholdt.

Fra Rørvik

Det er fortsatt uvisst når båren med den omkomne kommer hjem til Norge. Båremottakelsen vil være en lukket seremoni, opplyser oberstløytnant Petter Lindqvist til NTB

Soldaten som ble drept vokst opp i Rørvik, men flyttet for noen år siden til Hedmark.

Forsvaret er sparsom med opplysninger om den omkomne.

– Vi ønsker ikke å gå ut med mer informasjon om ham. Dette er både av hensyn til hans etterlatte og fordi Forsvarets spesialkommando er en ressurs som har sin styrke i å kunne være skjermet, sier oberstløytnant Petter Lindqvist til NTB.

Forsvaret har etablert et støtteapparat rundt offiserens familie i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter