Tirsdag er det premiere for Danmarks nye statsborgertest. 848 personer deltar, og alle får 40 spørsmål med tre svaralternativer på hvert. Spørsmålene plukkes tilfeldig blant 200 spørsmål som allerede er publisert med fasit på hjemmesiden til det danske flyktning-, innvandrings- og integreringsdepartementet.
28 riktige svar, altså korrekt avkrysning på 70 prosent av spørsmålene, kreves for å bestå testen. Se spørsmålene her.
Navnet på dronning, flagg og nasjonalsang er noe av det kandidatene må være forberedt på å gjøre rede for. Kanskje må de også kunne fortelle at Danmarks nest største religion er islam, at biskop Absalon grunnla København og at Nuuk er Grønlands største by.
– Beviser ingenting
Integreringsminister Rikke Hvilshöj har beskrevet testen som «en sjanse til å lære å kjenne Danmarks kultur og historie». Ifølge presseansvarlig ved departementet, Thomas Bille Winkel, testes deltakerne i sin «kunnskap om basale ting i det samfunnet man skal være en del av.»
Carsten Humlebäk, lærer ved handelshøyskolen i København, forsker blant annet på nasjonal identitet og symboler. Han synes testen er tåpelig.
– At man klarer å svare på spørsmålene, beviser ingenting. En islamsk fundamentalist kan klare prøven så lenge han kan lese, men han blir ikke mer dansksinnet av det, sier han ifølge nyhetsbyrået TT.
Innfødte stryker
Humlebäk mener dessuten at spørsmålene speiler en gammeldags og feilaktig oppfatning om at det finnes noe genuint og uforanderlig dansk, og at det gis et for positivt bildet av landet.
Sju prosent har strøket når testen har vært gitt til innfødte dansker. Dårligst gikk det med dem som helst stemmer på Dansk Folkeparti. Av de partiene som har innflytelse i dansk politikk, er dette det mest høyreorienterte, og det var også dette partiet som ivret mest for innføring av testen.
Her er noen av spørsmålene:
1. Hva heter Danmarks nasjonalsang?
2. Beskytter dansk lov mot diskriminering på grunn av kjønn?
3. Hvilken oppgave har Folketingets ombudsmann?
4. Hvem skrev «Jeppe på Bjerget»?
5. Hva fikk Niels Bohr Nobelprisen for i 1922?
6. Hvem var én av hovedmennene bak Dogme 95-manifestet, som skapte stor internasjonal oppmerksomhet rundt dansk film?
7. Hva heter farvannet mellom Jylland og Fyn?
8. Hvor stort er Danmarks areal?
9. Hvilken tro bygger den danske folkekirke på?
10. Når ble eneveldet innført Danmark?
Og her er svarene:
1. «Der er et yndigt land»
2. Ja
3. Å bedømme om offentlige myndigheter begår forsømmelser eller feil
4. Ludvig Holberg
5. For sin modell for atomets oppbygning
6. Lars von Trier
7. Lillebælt
8. Om lag 43.000 kvadratkilometer
9. Den protestantiske (evangelisk-lutherske) tro.
10. 1660–1661