Nyheter

Bacon kan gi kols

Nøyer seg ikke med å gi deg ekstra kilo å dra på.

Lungesyke pasienter som hev etter pusten i Sosial- og helsedirektoratets TV-kampanjer i fjor var nok til at mange stumpet røyken. Plutselig var den uhelbredelig lungesykdommen kols på alles lepper, og røyken fikk skylda.

Men forskere ved amerikanske universitetet Columbia University vil ikke legge hele skylda på tobakken, og mener at både bacon og pølser må ta sin del av skylda.

I forskning på sammenhengen mellom bearbeidet kjøtt (for eksempel bacon, pølser og pålegg) og kols, har forskerne funnet ut at stoffet nitrat, som kan gi røykelunger, finnes i det bearbeidede kjøttet.

– Vi vet at røyking er tett forbundet med lungesykdommen kols. Men hvis man ikke kikker etter annet enn røyking som årsak, finner man ikke annet. Dette er et stykke utrolig spennende forskning, sier Jørgen Vestbo, professor i lungesykdommer på Hvidovre sykehus til den danske gratisavisen metroXpress.

Forskerne tok utgangspunkt i to grupper, hvor den ene kun spiste bearbeidet kjøtt minst 14 ganger i måneden. Gruppen med kjøttkosten hadde 78 prosent større risiko for å utvikle kols. Svardata fra over 7000 amerikanere er med i undersøkelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter