Nyheter

Ytterliggående hinduprest til topps

Muslimer frykter forfølgelse etter at hindupresten Yogi Adityanath blir førsteminister i den indiske delstaten Uttar Pradesh med over 200 millioner innbyggere.

Lokalvalgene i India i forrige uke ble en braksuksess for regjeringspartiet BJP og statsminister Narendra Modi. Partiet vant fire av fem delstater, inklusive en overlegen seier i landets mest folkerike delstat Uttar Pradesh.

Enorm delstat

Den ytterliggående hindunasjonalisten Yogi Adityanath blir førsteminister i en delstat med like mange innbyggere som Tyskland, Frankrike og Storbritannia til sammen.

– Et overraskende valg, og et signal om mer hindunasjonalisme i denne viktige delstaten. Hans ekskluderende retorikk varsler trangere kår spesielt for den muslimske minoriteten, sier postdoktor Kenneth Bo Nielsen ved Universitetet i Bergen.

BJP vant 312 av 403 seter i delstatsforsamlingen. Til tross for at delstaten har nesten 20 prosent muslimer, er det ingen muslimer blant BJP-representantene.

– BJP sender dermed et tydelig signal om at dette er en hinduregjering, noe som gir grunn til bekymring for religiøse minoriteter, sier stipendiat Guro Warhuus Samuelsen ved Universitet i Oslo.

LES OGSÅ: I Nepal er det forbudt å snakke om troen sin. Jiwan Subedi gjør det likevel.

Ekstrem hindunasjonalist

Yogi Adityanath er en ganske ekstrem religiøs leder og politiker, kjent for å fyre opp under religiøse motsetninger mellom det hinduistiske flertallet og den muslimske minoritetsbefolkningen.

Blant annet har han aktivt støttet opp under grunnløse anklager om at muslimer nærmest driver en hellig krig mot hinduene ved å forføre deres kvinner og tvangsomvende dem til islam:

– Hvis én hindujente blir omvendt, vil vi omvende 100 muslimske jenter. Jeg tror ikke at et sivilisert samfunn vil akseptere måten hindujenter blir fornærmet på. Hvis regjeringen ikke gjør noe, vil hinduene måtte ta saken i egne hender, sier han i en udatert video på Youtube, angivelig fra en tale i Azamgarh.

I den samme videoen fortsetter han: «Hvis de dreper én hindu, er det 100 muslimer som vi vil...», før han lar de frammøte tilhengerne fullføre setningen med et rop: «drepe!».

LES OGSÅ: Forfølgelsen av kristne er fortsatt økende, og vokser raskest i Sør- og Sørøst-Asia.

Mektig tempelbevegelse

Yogi Adityanath har fått den religiøse tittelen og navnet etter å ha gått gradene helt til topps som sjefsprest i den rike og mektige tempelbevegelsen Ayodhya Ram. Han sluttet seg til dem rundt 1990, og ble lederens disippel og senere etterfølger da denne døde i 2014.

Siden har han frontet en svært nasjonalistisk hinduideologi, blant annet gjennom tempelbevegelsens militante ungdomsving, Hindu Yuva Vahini, som han etablerte etter å ha fått sete i delstatsforsamlingen i Uttar Pradesh allerede som 26-åring i 1998.

– Dette er nærmest en privat hær som bruker vold og anstifter uro på hans befaling, sier Guro Warhuus Samuelsen.

Omstridt tempelplan

Adityanath har åpent tatt til orde for at India og Uttar Pradesh skal bli «Hindu rashtra», en hinduistisk nasjon. Han støtter gjenoppbygging av hindutempelet til guden Rama på tomten til en vandalisert og rasert 1600-tallsmoské. Det omstridte prosjektet ble stanset etter blodige religiøse sammenstøt på 1990-tallet.

India har rundt 80 prosent hinduer, 14 prosent muslimer og drøye to prosent kristne. Adityanath lar heller ikke den kristne minoriteten slippe unna:

I fjor anklaget han Nobelprisvinneren fra 1979, Mor Teresa, for å ha vært «del av en sammensvergelse for å kristne India» og omvende hinduer.

LES OGSÅ: Reiser blasfemisak mot kristen guvernør

Omvendte kristne

I 2005 ledet han en «renselsesaksjon» som inkluderte omvendelse av kristne til hinduisme. I byen Etah i Uttar Pradesh, der 1.800 kristne skal ha latt seg omvende, sa Adityanath at han ikke ville stoppe før han hadde «gjort Uttar Pradesh og India til en hindunasjon».

– Seieren for regjeringspartiet BJP i Uttar Pradesh og tre av de fire andre delstatene er et klart signal om at statsminister Narendra Modi kan gå mot gjenvalg om to år, postdoktor Kenneth Bo Nielsen ved Universitetet i Bergen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter