Nyheter

Ytre høyre kan få presidenten i Østerrike

EU- og innvandringsmotstanderen Norbert Hofer fikk flere enn hver tredje stemme i det østerrikske presidentvalget. Han bærer pistol til beskyttelse mot flyktninger og truer med å bli den første presidenten som avsetter regjeringen.

Presidentvalget i Østerrike skulle handle om innvandring og flyktningkrisen. Etter innledende valgrunden er det klart at landets neste president hverken vil komme fra Sosialdemokratene eller Folkepartiet – for første gang siden presidentvalg ble innført i 1951. Videre til neste runde går den tidligere miljøpartitoppen Alexander van der Bellen, som stiller som uavhengig, og Norbert Hofer fra det lov-og-orden-orienterte Frihetspartiet på ytre høyre fløy i østerriksk politikk.

Sistnevnte fikk 36.4 prosent av stemmene, et resultat som hylles av Marine Le Pen, leder av Frankrikes ytterliggående, innvandringsfiendtlige Nasjonal Front. Hun kaller det «nydelig». «Fantastisk!» sa nederlandske Geert Wilders.

Hofer er kjent som en våpenentusiast. Han har båret pistol under valgkampturnéen, og argumentert for at bevæpning er en naturlig reaksjon på flyktningkrisen.

SPALTIST ASLE JØSSANG: – Nedvurderingen av ikke-europeiske kulturer vender tilbake

Innvandring

Presidentskapet i Østerrike er tradisjonelt en seremoniell rolle, men valgkampen har denne gangen vært klart politisk, og har først og fremst handlet om flyktningkrisen. Van der Bellen mener koalisjonsregjeringen bestående av de to etablerte partiene har vært for streng i sin behandling av mennesker på flukt, mens Hofer mener regjeringen har vært for mild.

Nå skal østerrikerne velge én av dem til sin neste president.

– Det kunne knapt vært mer dramatisk, sier politisk konsulent Thomas Hofer til Reuters.

Van der Bellen med sine drøyt 20 prosent fra den innledende runden har et stort forsprang å ta igjen, men det er ikke umulig om flertallet av østerrikerne misliker Hofer nok til å samle seg bak ham. Det er uansett ikke tvil om at valget engasjerer. 7 av 10 stemmeberettigede avla stemme, mot bare halvparten ved forrige valg.

LES MER: Ytre høyre vokser i Europa – se oversikten

Truer regjeringen

Hofer, som beskrives som snill og mild protestpolitiker som pakker inn Frihetspartiets harde innvandringsretorikk i mykere språklige vendinger, er ikke myk i sin omtale av regjeringen. Han har truet med å skrive ut nyvalg om han vinner valgets andre runde i slutten av mai. Det antas at partiet hans ville fått en vesentlig styrket posisjon i østerriksk politikk om det skulle skje. De har vokst til rundt 30 prosent på meningsmålingene, mens koalisjonspartiene nå ligger an til å slite med å danne en flertallsregjering.

Hofer har i ettertid moderert uttalelsene om nyvalg noe. Han lover å «være der» for alle østerrikere, men sier regjeringen vil få alvorlige problemer om den ikke endrer kurs, skriver Mashable.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter