Nyheter

Yngre mindre pro-Israel

En allerede svak dialog om fred mellom Israel og palestinerne svinner ytterligere hen. På hjemmebane har Donald Trump mindre støtte blant unge kristne enn han kanskje tror.

Trumps kontroversielle Jerusalem-vedtak sist uke blir ansett som et viktig håndslag til en av presidentens kjernetropper bak den sensasjonelle seieren i fjorårets amerikanske presidentvalg: Hvite, konservative, evangelikale kristne velgerne.

Ifølge en ny måling fra Nashville-baserte LifeWay Research, svarer bortimot åtte av ti evangelikale velgere over 65 år at de støtter Israels eksistens.

Blant yngre evangelikale kristne synker imidlertid støtten påfallende. I gruppen mellom 18 og 34 år gir færre enn seks av ti slik uforbeholden støtte til Israel.

LES MER: Trumps hilsen hjem

Aldersforskjell

Samme aldersforskjell gjelder på spørsmål om man har et positivt syn på Israel. Mens 76 prosent av de over 65 år bekrefter dette, gjelder det bare 58 prosent av de under 35 år.

Av de drøyt to tusen intervjuede i denne kristengruppen, er halvparten i den eldste gruppen uenige i et utsagn om at Israel har behandlet palestinerne urettferdig. Dette synker til bare 32 prosent i den yngste gruppen.

Målingen bekrefter en bredere trend der den ensidige støtten til Israel er på vikende front i yngre generasjoner, også blant svært bibeltro kristne amerikanere.

I en Pew-undersøkelse for noen år siden svarte flere enn åtte av ti hvite evangelikale kristne at de mener Gud gav Israel til det jødiske folk, en dobbelt så stor andel som blant amerikanske jøder.

LES MER: Hellig by, dype følelser

Avlyste møte

Mandag slo USA tilbake mot kritikk fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som sammen med den egyptiske, koptiske paven lørdag avlyste et møte med USAs visepresident Mike Pence.

Møtet mellom Pence og Abbas skulle funnet sted i Ramallah på Vestbredden senere i desember. Det hvite hus mener palestinske myndigheter dermed kaster bort en mulighet for fredssamtaler.

– Det er uheldig at palestinske myndigheter ikke benytter seg av muligheten til å diskutere regionens framtid, sier visepresidentens rådgiver, Jarrod Agen.

Også imam Ahmed el-Tayeb i Egypts viktigste moske, al-Azhar, har avvist å møte Pence.

Mandag dro i stedet Abbas til Kairo for å møte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi. På dagsorden stod konsekvensene av USAs omstridte beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, i strid med mangeårig internasjonal enighet om at den religiøst viktige byens status må avgjøres gjennom en forhandslingsløsning mellom partene.

LES MER: Tente Trump lunta?

Mottrekk

Etter et hastemøte i Den arabiske liga i helgen, advarte ligaens leder, Ahmed Aboul-Gheit, om at vedtaket undergraver tilliten til USA som en støttespiller for fredsprosessen i Midtøsten.

Hans mottrekk er å be verdens land anerkjenne Palestina med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Statsminister Benjamin Netanyahu hevdet da han møtte EUs utenriksministre mandag morgen, at det er fredsskapende å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad:

– Det faktum at Jerusalem er Israels hovedstad, er åpenbart for alle som har besøkt landet. Dere ser hvor nasjonalforsamlingen, regjeringskontorene, mitt kontor, presidentens kontor og høyesterett ligger. Ingen kan benekte det, sa Netanyahu.

Kong Davids by

Den israelske statsministeren bruker historien for det den er verdt, når han trekker fram at Jerusalem har vært jødenes hovedstad i 3.000 år, helt siden kong David grunnla byen.

Netanyahu mener at Trump «ved å legge fakta på bordet» har banet vei for at «de fleste europeiske land vil flytte ambassadene sine til Jerusalem og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad».

EUs utenrikssjef Federica Mogherini framholdt før frokostmøtet med Netanyahu i Brussel at EU anser som eneste realistiske løsning på konflikten en tostatsløsning med Jerusalem som hovedstad for begge.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter