Nyheter

Widvey snur om reservasjonsretten

Kulturministeren sier hun ikke har tenkt å fjerne presters rett til å nekte å vie likekjønnede.

Tirsdag sa kulturminister Thorhild Widvey til Vårt Land at hun regnet med at en liturgi for vigsel av likekjønnede «vil gjelde for alle prestene» i Den norske kirke.

– Å starte en reservasjonsdebatt nå, er jeg ikke tilhenger av. Det er en dårlig løsning. Nå må man klare å komme seg videre, sa Widvey, som har saker som angår Den norske kirke under sitt departement.

– Jeg regner med at det er en liturgi som vil gjelde for alle prestene. Da vil jeg tro at man ikke kan få lov til å bli fritatt for det, sa hun i intervjuet med Vårt Land. Den siste setningen ble ikke publisert.

Nå har statsråden tilsynelatende snudd helt om. Prester kan bruke reservasjonsretten likevel, sier hun til Dagen.

– Må ha ja-prester til rådighet

Det forutsetter imidlertid at kirken stiller til rådighet prester som vil vie likekjønnede par.

– Det som har vært oppe til debatt, er om personer av samme kjønn kan bli viet i kirken. Kirkevalget ga et klart signal at flertallet ønsker det, og da har Kirkemøtet ansvaret for å utarbeide en liturgi, sier Widvey til avisen.

– Det som er viktig når kirken åpner for å vie to av samme kjønn, er at de får samme tilbudet som to av ulikt kjønn. Kirken må sørge for å stille til veie prester som kan foreta vielsen, sier hun videre.

LES OGSÅ: – Reservasjonsrett er spikeren i kista for vigselsretten

Har allerede reservasjonsmulighet

Ekteskapsloven gir prester allerede i dag muligheten til å reservere seg mot å vie fraskilte eller likekjønnede.

I en kommentar til Vårt Land skriver Widvey tirsdag at debatten om reservasjonsrett er et sidespor.

– Jeg mener at det viktige nå er at kirken åpner for vigsel av likekjønnede, og at det må utarbeides liturgi for dette som skal gjelde for alle prester. At noen vil ønske å reservere seg fra å vie to av samme kjønn må vi ta høyde for. Personlig mener jeg det er bra at kirken åpner opp for slike vigsler, skriver hun.

Forstår at det er samvittighetsspørsmål

Samtidig har Widvey forståelse for at dette er et samvittighetsspørsmål for en del prester.

– Det er Kirkemøtet som skal utarbeide liturgien, og jeg håper at så mange prester som mulig vil forholde seg til vedtaket som blir gjort, sier statsråden.

På spørsmål om hun tror det vil være vanskelig å være prest som vil reservere seg mot å vie likekjønnede, svarer Widvey at det vil være mulig å reservere seg på samme måte som for prester som ikke vil vie fraskilte.

– Loven gir grunnlag for å reservere seg. Vi må være romslige, men jeg tror det er mange som vil vie likekjønnede, spår kirkeministeren.

Klart flertall for ny liturgi

Vårt Lands opptelling viser at det er klart flertall i det nye Kirkemøtet for å innføre en vigselsliturgi for likekjønnede par.

Først når det finnes en slik liturgi, vil prester i Den norske kirke kunne utføre juridisk gyldige vielser av personer av samme kjønn.

Et endelig vedtak vil trolig bli gjort januar 2017 eller januar 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter