Nyheter

Widvey setter foten ned

Thorhild Widvey sier det ikke blir aktuelt å oppfylle Oslo kommunes ønske om lovendring i gravferdsforvaltningen.

Det ble klart etter at kulturminister Thorhild Widvey hadde et møte med kirkelig fellesråd om gravferdsforvaltningen i dag.

– Det er ikke aktuelt for oss å endre loven for gravferdsordningen. Dagens ordning i Oslo har fungert godt, og den er innenfor lovens fleksible rammer, sier Thorhild Widvey til Vårt Land.

Ville endre loven

Bakgrunnen for saken er at Oslo kommune i august fremmet forslag om å endre dagens lov. Som hovedregel er det kirkelig fellesråd i den enkelte kommune som har ansvaret for gravferdsforvaltningen. En åpning i loven gjør det likevel mulig å gi ansvaret til kommunen dersom både kommunen og fellesrådet ønsker det.

LES OGSÅ: Vil frata kirken ansvaret for begravelser

I Oslo har det aldri vært en formell overføring av gravferdsansvaret fra kirkelig fellsråd til kommunen. Men kommunen har likevel hatt hovedansvaret gjennom gravferdsetaten, en ordning både kirken og kommunen mener har fungert godt.

Men det var usikkert om dagens ordning i Oslo var innenfor loven, og det har skapt uenighet mellom de to partene.

– Må vurderes i større sammenheng

I et brev fra Kulturdepartementet til Oslo kommune og Kirkelig fellesråd i Oslo blir det slått fast at lovendringen ikke vil skje.

«Dette er et stort spørsmål som må vurderes i en større sammenheng, og det er ikke aktuelt å foreslå lovendringer på dette punktet nå».

– Hvorfor har ikke Oslo kommune kommet noen vei med sitt ønske om lovendring, Widvey?

– En endring av loven krever lang tid og vil ikke kunne løse noe på kort sikt. Men det er ingenting ved dagens lovverk som hindrer Oslo i å drive gravferdsforvaltningen på den måten de gjør i dag. Da partene fikk høre det ble de fornøyde, sier Widvey.

LES OGSÅ: – Felles minnelunder må være vakre og verdige

Saken kan være løst

Kultur- og næringsbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke, er fornøyd på tross av at deres ønske om lovendring ikke ble oppfylt.

– Dette brevet er utrolig viktig fordi det stadfester for første gang at ordningen i Oslo i dag er innenfor lovgivningens rammer, noe som har vært bakgrunnen for ønsket om en lovendring. Vi er fornøyde og alt ligger til rette for at saken kan være løst, sier Bjercke.

Ett av argumentene for Oslo kommunes ønske om lovendring var prinsippet om likebehandling uavhengig av tro. Bjercke understreker at det fortsatt er en viktig sak for byrådet i Oslo prinsipielt.

– Den praktiske delen er løst, men ikke den prinsipielle. – Vi mener fortsatt at det prinsipielt bør være slik at det offentlige har ansvar for gravferdsforvaltningen. Men det viktigste for oss på kort sikt er å få en god langsiktig, stabil løsning på gravferdsforvaltningen i Oslo, sier Bjercke.

LES OGSÅ: Regjeringen i tenkeboksen

Ser ikke behovet

Vil det bli vurdert en lovendring på lengre sikt, Widvey?

– Det er ingen aktuell problemstilling nå fordi vi har nok av andre ting å ta tak i. Saken er ikke på blokka for å si det sånn, sier Widvey.

Forstår du Oslo kommunes ønske om å ha en nøytral gravferdsforvalter, og ikke kirken som representerer et trossamfunn?

– I Oslo er gravferdsetaten en nøytral part, og når de nå har fått bekreftet at dagens ordning der kan fortsette, er det ingen problem lenger. Jeg har ikke hørt at dette er noe problem noen andre steder i landet, sier Widvey.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter