Nyheter

Vurderer svartelisting av ‘hatpredikanter’

Justis- og beredskapsdepartementet vurderer å nekte såkalte hatpredikanter innreise til landet, opplyser innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg.

– Vi kan ikke være naive i møte med disse mørke kreftene som ønsker oss alt vondt, skriver Per Sandberg (Frp), vikarierende innvandrings- og integreringsminister, i en e-post til Vårt Land. Han har merket seg at danske myndigheter denne uken har innført innreiseforbud for seks religiøse forkynnere som betegnes som ‘hatpredikanter’. En av dem er kristen, fem av dem er muslimer.

Årsaken til det danske innreiseforbudet er hensynet til offentlig orden, opplyste det danske utlendings- og integrasjonsdepartementet i en pressemelding på tirsdag. Innreiseforbudet varer i to år. Deretter vil myndighetene vurdere om det skal forlenges, skrev NTB.

LES OGSÅ: Kan ikke pålegge imamene norsk

Til vurdering

– Kan det bli aktuelt med svartelisting av religiøse predikanter også i Norge, Per Sandberg?

– Hvordan en slik sak utformes er noe vi må komme tilbake til, men regelverket rundt dette er noe vi har til vurdering i departementet, skriver han.

Sandberg informerer at det i dag er mulig å bortvise utlendinger av hensyn til offentlig orden.

– Vi må ta på alvor at det kommer folk hit som ønsker å radikalisere folk som er her, og som benytter seg av vårt frie samfunn til å preke hat mot våre verdier. Det må kunne forventes at det ligger et minimum av norske og vestlige verdier til grunn, også for religiøse samfunn i Norge, skriver han.

LES OGSÅ: Muslimsk trossamfunn avlyste foredrag med forkynner som hyller drapsmann

Får støtte

Kristelig Folkepartis nestleder og representant i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad, synes det er vanskelig å ta stilling til opplysningene fra Sandberg før han kjenner alle detaljer.

– Men jeg støtter retninger han tenker. Ser man større på det er det åpenbart at man må hindre innreise til predikanter og andre som oppfordrer til vold og rekrutterer til terror, sier han.

– Når er man en såkalt hatpredikant?

– Det er et godt spørsmål. Det vil åpenbart være noen grensetilfeller her, og dermed vil det være vanskelig å ha et for detaljert regelverk. Det viktigste må være å stoppe åpenbare tilfeller, som oppfordring til terrorisme eller vold, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Islamsk Råd Norge skal registrere hatkrim

Høy terskel

På den danske svartelisten finnes flere kjente islamistiske religiøse ledere fra land som Saudi-Arabia og Syria. I tillegg er den omstridte amerikanske kristne pastoren Terry Jones ført opp, ifølge NTB. Jones ble først kjent da han brant Koranen i 2011. Seansen ble filmet, lagt ut på Youtube og skapte harme i muslimske land.

Anders B. Werp (H) i Justiskomiteen ønsker ikke å uttale seg kategorisk «i hverken den ene eller andre retning» om opplysningene fra Per Sandberg før detaljene foreligger.

– Et eventuelt innreiseforbud må måles opp mot i hvilken grad vedkommende oppfordrer til vold og terror og mot hva som går inn under ytringsfrihetens rammer. Der må det foretas noen avveininger og grensedragninger, sier han.

– Men som hovedregel skal det være høy aksept for de fleste uttrykk og meninger, legger Werp til.

LES OGSÅ: Muslimsk ungdomsorganisasjon hemmeligholder talere

Oppholdstillatelse for imamer

I regjeringens store asyl- og integreringsforlik fra 2015, samlet stortingsflertallet seg om en formulering om følgende punkt: Religiøse ledere som «svekker integreringen» bør ikke få innvilget oppholdstillatelse.

Temaet kom på bordet også i fjor etter at den salafistiske organisasjonen Islam Net inviterte svært omstridte predikanter til sin årlige konferanse. Justis- og beredskapsdepartementet varslet da at de vil gjennomgå regelverket rundt oppholdstillatelse for imamer, religiøse ledere og predikanter.

– Det er uakseptabelt at religiøse organisasjoner i Norge inviterer personer som til de grader undergraver norske verdier, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Aftenposten.

– Denne saken skal vi følge opp ytterligere, skriver hennes vikar, Per Sandberg, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Vurderer oppholdsregler for 'hatpredikanter'

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter