Nyheter

Vurderer å ta håndhilsesaken til retten

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) vurderer å ta vedtaket i håndhilsesaken til retten. – Som det er nå skaper det forvirring, sier leder Akhenaton de Leon.

– Det er et spørsmål om penger for oss. Viljen er der, men vi må ha råd. Men saken er såpass prinsipiell at vi lar muligheten stå åpen, sier OMOD-lederen.

Daværende rektor ved Ekeberg skole, Bente Alfheim, mente vedtaket fra Diskrimineringsnemnda ville skape presedens. Akhenaton de Leon tror det kun vil skape forvirring.

LES OGSÅ: Lov å si opp den som nekter å håndhilse

Redskap for fordommer

– Vi vet ikke helt hva vi skal tro om vedtaket, sier de Leon. Han peker på at det er mange ansatte i Oslo kommune som ikke håndhilser på det motsatte kjønn – og mange av dem har jobbet i kommunen i en årrekke.

– Det finnes arbeidsgivere som forstår at dette ikke er kvinnediskriminering. Men for de som har reservasjoner eller fordommer fra før, så er dette vedtaket et redskap, sier OMOD-lederen.

Han mener arbeidsgivere kan tro at vedtaket gir dem ryggdekning for å ikke ansette personer fordi deres religiøse praksis fører til ulemper.

– Jeg opplever ikke vedtaket som en prinsipiell erklæring, sier de Leon.

LES OGSÅ: Ber Nav ansette folk som ikke diskriminerer

Nav og skolen

Nemnda fant at Ekeberg skole ikke gjorde noe galt i håndhilsesaken, ved å ikke fornye vikariatet til den muslimske mannen som nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger. Nav i Oslo begikk derimot diskriminering, ved å mene at mannen hadde takket nei til et jobbtilbud og dermed redusere sosialstønaden hans til et minimum. Det mener OMOD-lederen er forvirrende.

– Hva er det Nav gjør feil, hvis skolen ikke gjorde noe galt? Kan Nav fortsette å stanse økonomisk bistand for de som vil praktisere en vernet religiøs praksis, sier han.

LES OGSÅ: Oslo kommune forsvarer Nav-kommentaren

Vernet, men ikke vernet

I tillegg peker De Leon på en viktig vurdering i vedtaket. Nemnda fant at det var en vernet religiøs praksis å nekte å håndhilse på det motsatte kjønn. Praksisen er vernet etter likestillings- og diskimineringsloven som uttrykk for den muslimske mannens religion. Men de mente samtidig det ikke kunne praktiseres på arbeidsplassen.

– Det er veldig forvirrende. Hva om situasjonen er omvendt – at en kvinne nekter å håndhilse på en mann? Vil han få medhold fra ombudet og nemnda?

De Leon mener også det manglet bevis fra Ekeberg skole i vurderingen. Alt dette får ham til å konkludere med at han åpner for å ta saken til retten.

– Jeg vil gjerne at en domstol skal se på vedtaket. Kanskje er det verdt å ta det helt til Høyesterett, sier OMOD-lederen.

PÅ LEDERPLASS: Kan vedtaket misbrukes? 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter