Nyheter

Vraket Eriksen til ny kamp i nord

En samlet valgkomité i KrF gjorde til slutt kort prosess og byttet ut nestleder Dagrun Eriksen. Nå vil hun kjempe for sitt politiske liv med bobil i Nordland.

For etter at komiteen i går innstilte Kjell Ingolf Ropstad som ny 2. nestleder og Olaug Bollestad som ny 1. nestleder, er Eriksens tid i KrFs toppledelse ute. Der har hun vært på post i 13 år.

Det er sjelden kost i norsk politikk at en valgkomité – samlet – tar affære ved å kaste et medlem av en partiledelse. Hendelsen kan også få følger for arverekkefølgen i norsk politikk: Alt nå omtales Ropstad som mulig kronprins i partiet.

Hareide ble ikke overraskende innstilt til gjenvalg:

– Vi ser dette som en ledertrio som utfyller hverandre godt og som vil ta partiet videre, skrev lederen av valgkomiteen, Trude Brosvik i en pressemelding.

Eriksen: Ikke benkekandidat

Overfor Vårt Land bekrefter Eriksen at hun ikke vil kjempe for å beholde nestlederposten ved å la noen stille benkeforslag på henne.

– Nei, jeg tar det som er skjedd til etterretning. Og det vil ikke være mitt initiativ å bli valgt, sier hun.

De siste dagene har trykk bygget seg opp. Vårt Land skrev i går at stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad var klar for å overta Eriksens post. For to år siden lot han være å ta en kampvotering – selv om det var styrke blant utålmodige fylkeslag bak ham. I år var han derimot klar.

LES OGSÅ: Ropstad kan bli KrFs nye nestleder

Motvillig vraket

Tunge lag i KrFs kjernelandskap har flere ganger tidligere ønsket å bytte ut Eriksen. Etter at høringsrundene var like tydelige i år, så valgkomiteen seg helt nødt til å vrake Eriksen – mot hennes egen vilje.

Hun kjempet også til siste slutt under nominasjonen i Vest-Agder høsten 2012. Nominasjonsmøtet vraket henne – og innstilte heller Hans Fredrik Grøvan.

På telefon fra en ferjekai i Nordland omtaler Eriksen seg nå som «emeritus» i partitoppen, men slett ikke «forhenværende» om det som virkelig gjelder: Å kjempe seg inn på Stortinget via KrFs førsteplass i Nordland.

– Og det stemmet at du overfor valgkomiteen ikke ville trekke kandidaturet ditt underveis?

– Jeg har ikke signalisert at jeg ikke ville være en del av en kabal. Det måtte være opp til valgkomiteen å konkludere om mitt kandidatur.

LES OGSÅ: Vedum tek store­ jafs av KrF

Jeg – «fighter»

NRK Dagsrevyen viste søndag kveld innslag der Eriksen gjorde seg klar for valgkamp i en nyinnkjøpt bobil. Med den turnerer hun nå Nordland, der hun er nominert til førstekandidat.

KrF har ikke hatt mandat derfra siden 2009. Fordi Sp antas å ta direktemandat fra fylket, øker sjansene for at KrF kan få utjevningsmandat fra Nordland. Da kan Eriksen likevel være få plass i toppolitikken – og faktisk ende opp som partiets mest erfarne parlamentariker. Hun satt nemlig på Stortinget i nær 15 år – lenger enn noen av dagens representanter.

– Nå er jeg «nordlending» og samler energi til å kjempe for partiet mitt herfra. Jeg skal gjøre mitt til at KrF ikke ender opp som et «sørvestlands-parti».

– Og fortsette som fighter i KrF?

– At jeg er nettopp det, har jeg vel kanskje vist.

LES OGSÅ: Frykter et mer verdiliberalt Høyre

Hareide: «Framtidig leder»

Like etter at Kjell Ingolf Ropstad i går formiddag ble innstilt som ny nestleder, uttalte partileder Knut Arild Hareide:

– Det er veldig tydelig at med Ropstad inn i partiledelsen, så har valgkomiteen også pekt på en mulig framtidig leder i KrF.

Etter det Vårt Land erfarer er KrFs leder opptatt av en slik trygghet for partiet. Ropstad selv sier han er glad for tilliten fra valgkomiteen.

– Du stiller deg altså til disposisjon til et verv der en sittende nestleder vrakes?

– Ja, og det er det kjedelige med å stille som kandidat. Men jeg har stor respekt for Dagrun og vi har jobbet mye sammen. For meg var likevel tidspunktet nå det rette til å ta en slik utfordring. Nå blir det opp til landsmøtet å bestemme seg, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: Sp driver storstilt ran av velgere fra alle ikke-sosialistiske samarbeidspartier

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter