Nyheter

Voldtatte kvinner vender hjem som engler

Jesidi-kvinner utsettes for grusom behandling i IS-fangenskap. Mange blir tvangskonvertert og voldtatt. Men jesidienes religiøse leder har erklært at kvinnene har englestatus.

Det er en glovarm august-dag i 2016. I en sval dal i Nord-Irak, på jesidi-folkets hellige tempelområde, Lalish, har hundrevis av jesidier samlet seg. Noen av dem har organisert seg i to lange rader, slik at de sammen danner en sti mellom seg som fører til det hellige tempelet. De holder tente lys i hendene.

Ti kvinner står nederst ved den smale stien som bukter seg gjennom menneskeradene.

De bærer hver sin rose. Så går de gjennom menneskehavet.

– Til full jubel fra de oppmøtte. Dette er kvinner som har levd i fangenskap hos terrorgruppa IS. De har blitt misbrukt og voldtatt. Men de blir tatt i mot og omtalt som «engler» når de vender hjem, forteller den norske, kliniske barnevernspedagogen Eivor Lægreid.

I 2016 jobbet hun for den lokale jesidi-oganisasjonen Yazda i Nord-Irak. På toårsmarkeringen for IS sitt folkemord på jesidi-folket var hun til stede i Lalish, der kvinner som hadde rømt fra IS-fangenskap fikk en helt spesiell velkomst.

– Det er ganske unikt at kvinner som har blitt utsatt for voldtekt i krig blir mottatt som engler av sine egne. Det er mer vanlig å bli utstøtt – ikke minst i et Midtøstensamfunn, der normen gjerne er at voldtekt er offerets skyld, sier Lægreid.

LES OGSÅ: Ønsker ny voldtektslov i Norge

Folkemord

Jesidiene er en liten religiøs minoritet som holder til i Irak, Tyrkia og Syria. Siden 2014 har terrorgruppen IS stått for en brutal nedslakting av jesidifolket, som IS mener er djeveldyrkere.

Nesten 10.000 jesidier ble drept eller bortført av terroristene i løpet av én dag, 3. august 2014, i det FN omtaler som et «folkemord». Mennene ble henrettet, mens kvinner og barn ble solgt på IS sine slavemarkeder. Lægreid, som var i Irak for å hjelpe jesidikvinner med traumene de har blitt påført i fangenskap, forteller om umenneskelige tilstander.

– Kvinnene har levd i konstant slavetilstand hos IS-terrorister. De har blitt tvangskonvertert til islam, og holdt som sexslaver og husslaver. Noen kvinner og barn har blitt holdt opp til et år i underjordiske kjellere uten mat og vann, og bare tatt opp for utnyttelse, sier Lægreid.

Vanligvis vil en jesidikvinne som konverterer, gifter seg eller får barn med en ikke-jesidi bli ekskludert fra samfunnet og miste sin status som jesidi.

– Men etter folkemordet gikk jesidienes øverste religiøse leder ut og erklærte at enhver voldtatte, tvangsgiftede eller tvangskonvertere jesidi-kvinne alltid ville være velkommen og forbli jesidi, sier barnevernspedagogen.

Engler

Siden har alle jesidi-kvinner i fangenskap hos IS fått englestatus av sin religiøse leder, 83 år gamle Baba Sheikh.

– Vi jesidier aksepterer ikke at man gifter seg på tvers av religioner. Men disse kvinnene har ikke gjort noe galt. De har blitt tvunget til konvertere til islam, gifte seg og få barn med IS-soldater mot deres vilje. Hvis de ikke hadde blitt akseptert av vår leder, ville de aldri kommet tilbake til oss, forklarer Ido Baba Sheikh. Han er jesidi-prins og broren til det religiøse overhodet Baba Sheikh.

– Men ikke bare lederen vår – hele folket har tatt i mot våre kvinner som overlevende, som engler. Tenk hvor vanskelig det har vært for mange av våre menn å vite hva deres mødre, koner, søstre og døtre har vært gjennom hos IS, legger han til.

Ido har tidligere vært rådgiver for Iraks president i spørsmål som omhandler jesidi-folket. Siden folkemordet i 2014 har han reist verden rundt for å fortelle om jesidienes lidelser. I fjor besøkte han også Norge. I en telefonsamtale med Vårt Land forteller han grusomme historier om hva «englekvinner» har betrodd ham fra livet i fangenskap.

– Noen har blitt solgt på slavemarkedet for en pakke sigaretter. Andre har blitt brent levende. Unge kvinner har blitt utsatt for jevnlige voldtekter og eldre kvinner har blitt kledd nakne og latterliggjort.

Det er likevel én historie som har gjort svært sterkt inntrykk på ham:

– Én kvinne hadde fått servert et kjøttmåltid av IS-soldater. Etter at hun var ferdig med å spise hadde hun bedt om å få amme barnet sitt. Da fikk hun beskjed om at hun nettopp hadde spist sitt eget barn.

LES OGSÅ: Jesus-hæren voldtok babyer fordi de trodde voldtektene gjorde dem usårbare. Nå må de sone på livstid etter historisk dom.

Traumer

De groteske opplevelsene kvinnene har vært utsatt for, gjør at de sliter med traumer etter at de har vunnet tilbake friheten sin. Eivor Lægreid forteller om jesidikvinner med store psykiske sår.

– De har de vanlige traumereaksjonene som fysisk smerte, plutselige følelsesutbrudd, mareritt og sterk angst- eller unngåelse og apati der de ikke føler noen ting. Mange får også «flashbacks» og besvimer ofte. Det er ikke uvanlig at de besvimer flere ganger om dagen og er borte i en halvtime hver gang, forteller hun.

Hun berømmer tiltaket til Baba Sheikh, og tror velkomsten den religiøse lederen gir kvinnene har mye å si for hvordan de takler livet etter IS. Med hans velsignelse kan alle kvinner som vender tilbake la seg døpe i deres hellige kilde i Lalish, som de ser som et rensende ritual.

– Baba Sheikhs holdning til kvinnene er avgjørende. Følelsen av identitet og å være en del av en gruppe er ekstremt viktig for å ruste enkeltmennesket til å takle fremtiden. Én kvinne fortalte at det å vite at jesidiene står sammen om å overleve dette, var det som gjorde at hun aldri ga opp i tre år i fangenskap, sier Lægreid.

Til Vårt Land understreker også Ido Baba Sheikh brorens standpunkt som svært viktig:

– Det viktigste for ham er å la kvinnene vite at de for alltid er jesidier. Han ber med dem og kaller dem engler for å ære dem.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter