Nyheter

Volden mot kvinner øker under koronapandemien

Koronapandemiens nedstenginger har gjort kvinner mer sårbare i de flest land. Vold i nære relasjoner har økt med godt og vel 30 prosent flere steder.

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, men koronapandemien har ført til usikkerhet rundt hvordan dagen kan markeres.

I Singapore har rapporteringen økt med hele 33 prosent, viser tall FN ga ut i september. I Argentina har økningen vært på 25 prosent, mens økningen var på 30 prosent både i Kypros og Frankrike.

Ifølge FN har kun hvert åttende land i verden gjort tiltak for å minske pandemiens innvirkning på kvinner og barns liv.

I juli anslo de at seks måneder med restriksjoner kunne føre til ytterligere 31 millioner tilfeller av seksuell vold i verden og sju millioner uønskede graviditeter.

Nedstenging har fratatt kvinner muligheter til å rømme fra volden

Stengingen av bedrifter og skoler, samt kultur- og idrettsaktiviteter har fratatt mange kvinner mulighetene til å rømme fra volden.

Hanaa Edwar i Det irakiske kvinnenettverket mener det har vert en vesentlig forverring av den sosioøkonomiske situasjonen for familier etter nedstenging av samfunnet.

Flere familier havner i fattigdom, noe som fører til voldelige reaksjoner, ifølge Edwar.

– Pandemien har ført til en «vegg av stillhet»

I Spania har kvinner kunnet be om hjelp ved å si «mask-19» på apoteker, mens foreninger i Frankrike har etablert punkter i butikker der kvinner kan ta kontakt.

– Kvinnene som kom til oss, sto i situasjoner som var uutholdelige og farlige, sier Sophie Carton til AFP. Hun jobber for en forening som etablerte slike punkter i et kjøpesenter utenfor Paris.

Hun mener pandemien har ført til en «vegg av stillhet».

Har nylig blitt arrangert markeringer for kvinners rettigheter i en rekke land

Koronapandemien har ført til usikkerhet rundt hvordan FN-dagen mot vold kan markeres.

– Vi har ikke mulighet til å markere vår sinne, men vi vil uansett bli hørt, virtuelt og visuelt, sier den franske feministgruppen Family Planning.

I land som Costa Rica, Guatemala, Liberia, Namibia, Romania og Polen er det derimot nylig blitt gjennomført markeringer for kvinners rettigheter til tross for forbud mot ansamlinger.

LES MER:

* Håvard Nyhus: «Trump tilbyr det ingen prest kan: Skammens forlatelse»

* Historien til en enkemann: – Jeg er usikker på om jeg har fattet at hun er død enda

* Dette er flyktningene ingen vil ha. Nå kan en løsning være nære

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter