Nyheter

Vold, diskriminering og straffeforfølging av ateister er et verdensomspennende problem

Samtidig som verden blir mindre religiøs, straffes ikke-troende hardt mange steder, viser ny rapport. I 13 land risikerer frafalne dødsstraff.

Vold, diskriminering og straffeforfølging av ateister, ikke-troende og annerledestenkende er verdensomspennende problem, slår rapporten «Freedom of thought» for 2015 fast.

– Rapporten er deprimerende lesning. Mange land bryter religionsfriheten og mange er mono-religiøse, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Kartleggingen skal være den eneste systematiske gjennomgangen av forholdene for ikke-religiøse i verden. Bak rapporten, som tar for seg land for land, står International Humanist and Etical Union (IHEU). Den kom ut første gang i 2012, og Mile mener den er blitt grundigere for hvert år.

19 land straffer apostasi (frafall fra religion), 12 av dem med dødsstraff. Pakistan har dødsstraff for blasfemi, ikke apostasi, men terskelen for å dømme noen for blasfemi er lav. I praksis er det derfor 13, slår IHEU fast. På den positive siden vises det til at Norge og Island har avviklet blasfemilovene sine.

LES OGSÅ: Politisk innsats mot religiøs forfølgelse står i fare for å skape det man prøver å hindre, hevder forsker

Alvorlige angrep

Den fengslede, saudiarabiske bloggeren Raif Badawi har gitt ansikt til annerledestenkende i religiøse regimer. Han er dømt for å ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia på grunn av en nettside for liberal debatt.

Flere av landene som skårer dårligst på IHEUs oversikt er muslimske land. Men også land som Eritrea, som har fire «anerkjente» religioner, og Kina, som ikke har noen, er på verstingelisten.

IHEU trekker frem fremveksten av ekstremistgruppen IS. Organisasjonen ser ellers med bekymring på ulike, voldelige hendelser i løpet av året som er gått:

• Angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

• Angrepet på et seminar om ytringsfrihet i København i februar.

• Drapene på såkalte ateist-bloggere i Bangladesh.

– Internett har brakt annerledestenkende frem i lyset i større grad enn tidligere. Ofte er bloggerne regimekritikere mer enn ateister. De er folk som ønsker endringer og mer vekt på menneskerettigheter, sier Mile.

I et innlegg i Dagbladet før jul viser Mile og HEF-styreleder Tom Hedalen til den tette økonomiske samhandlingen mellom vestlige land og de landene som kommer aller verst ut i rapporten, som oppsiktsvekkende.

LES OGSÅ: Advarer mot en utvikling der staten blir mer religiøs

Sekularisering

Rapporten peker samtidig på at verden blir mer sekularisert. Den viser til en verdensomspennende kartlegging fra WIN-Gallup, der det kommer fram at andelen mennesker som karakteriserer seg som religiøse falt med 9 prosent mellom 2005 og 2012. Det slås også fast at religion blir mindre viktig i takt med mer utdanning og økt inntekt.

Kartleggingen viser videre at 59 prosent av verdens befolkning er religiøse, mens de som identifiserer seg som ateister utgjør 13 prosent og såkalt ikke-religiøse (som ikke karakteriserer seg som ateister) 23 prosent.

LES OGSÅ: Norske velgere er blitt klart mer sekulære

Norge

Norge får altså skryt for å ha fjernet blasfemiparagrafen, som KrF lenge kjempet for å beholde. Den siste som ble tiltalt for blasfemi i Norge, var forfatteren Arnulf Øverland i 1933, etter å ha holdt foredraget «Kristendommen, den tiende landeplage». Øverland ble frikjent samme år.

Samtidig får Norge kritikk for å fremme kristendommen fremfor andre religioner i offentlig skole. Faget RLE (religion, livssyn og etikk) byttet i 2015 navn til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk) med krav om at om lag halvparten av undervisningen skulle omhandle kristendom. Human-Etisk Forbund gikk hardt ut mot denne endringen.

– Det at vi gjeninnførte K-en sender et signal om at vi er like, men noen er likere enn andre, mener Kristin Mile.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter