Nyheter

Voksne kristne drikker mest

Kristne i begynnelsen av tjueårene er i langt større grad avholdende fra alkohol enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen, ifølge en undersøkelse i avisa Dagen.

Blant aktive kristne i Norge er nå én av tre totalt avholdende fra alkohol, ifølge en undersøkelse i avisa Dagen.

Og eldre kristne drikker mer enn yngre kristne: I aldersgruppen 18-24 år sier 60 prosent at de er helt avholds, mens andelen blant de over 50 år er like under 30 prosent.

– Hvis besteforeldregenerasjonen drikker mer, kan det være et dårlig signal. Men det er heldigvis mange som tar ansvar, og en trend er til for å snus, sier Inge W. Brorson, som er psykologspesialist og fagsjef i Blå Kors Øst.

Han forteller at funnene blant både eldre og unge er i samsvar med tendensen ellers i samfunnet.

– Eldre øker sitt alkoholkunsum, og færre har et avholdsstandpunkt. Det er et faktum som gir økt bekymring, og er et oppmerksomhetsområde både for Blå Kors og hos våre helsemyndigheter.

Han ser også faren for at de eldre blir dårligere rollemodeller, når de øker sitt alkoholkonsum.

- De siste årene har vi sett at de somatiske skadene som følge av alkoholbruk har vært økende blant eldre. Man bør være oppmerksom på at man tåler alkohol dårligere med økende alder.

Tallene er hentet fra en undersøkelse utført for avisa Dagen, av analysebyrået Nordic Navigation i samarbeid med SUJO (Senter for undersøkende journalistikk) ved Universitetet i Bergen. 1600 gudstjenesteaktive personer fra Den norske kirke, frikirker og luthersk lavkirkelighet er spurt om sitt alkoholforbruk.

Sunnhetsbølge

Inge W. Brorson gleder seg over at unge mennesker tar avholdsstandpunkt, og at konsumet minker.

– Ungdomskulturen har endret seg. Det finnes også en rekke alkoholfrie alternativer, og det er viktig at det også skapes alkoholfrie arenaer. At konsumet blant unge går ned er også en frukt av godt forebyggende arbeid, ikke minst godt opplysningsarbeid fra skolehelsetjenesten og psykologene i kommunene, mener Brorson.

Dagens kartlegging viser også at holdninger til alkohol varierer trossamfunnene i mellom. Flertallet av pinsevenner mener kristne bør avstå fra alkohol, mens aktive i Den norske kirke i mindre grad mener et visst alkoholkonsum er problematisk. Det er stor enighet om at man ikke skal blir beruset.

Forsker Pål Repstad har kommentert undersøkelsen i Dagen. Han sier at det er sjelden man hører argumenter om at det er synd å drikke fra konservative kristne i dag.

– Det er heller allmennetiske argumenter som brukes – om at alkohol er uheldig for oss og helsen vår. Samt at det er usolidarisk overfor de som sliter, sier Repstad til Dagen.

Må lykkes

Vetle Jarandsen er lovsangsleder i Filadelfiakirken i Oslo, og er erklært avholdsmann. Han tror noe av grunnen til at unge drikker mindre, ligger i «generasjon prestasjon».

– Vi må lykkes på alle arenaer, og det legges mye vekt på sunnhet. Man har rett og slett ikke tid til å bruke søndagen til å sove ut rus. Jeg tror – og håper – kirkene og ungdomsarbeidet er flinke til å gi gode grunner for å ikke bruke alkohol. Ikke bare et nei – men hvorfor!

– Eldre forbinder nok avholdsstandpunktet mer med lovisk kristendom. Å bruke alkohol i moderate mengder er ikke en bibelsk synd, og eldre blir ikke nødvendigvis dårlige forbilder om man bruker alkohol med fornuft. Noe av det verste jeg hører er barn som gruer seg til høytider fordi foreldrene ruser seg. Ingen vil være slik overfor barna sine, men altfor mange går likevel i den fellen. For meg er avholdsstandpunktet basert på at det sikreste er å holde seg helt unna alkohol, sier Jarandsen.

LES MER: 

• Sendte ut 18.000 fiktive jobbsøknader. Konklusjon: Kristen bakgrunn trekker ned

• Fra avhold til måtehold

• Metoo: – Alkohol er elefanten i rommet

---

Kristne og alkohol

  • Avisen Dagen presenterer en ny undersøkelse om kristnes alkoholvaner. Kartleggingen er utført av analysebyrået Nordic Navigation i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen.
  • Andelen avholds-kristne er halvert siden 80-tallet, ifølge avisa.
  • I dag har 34 prosent av kristenfolket et totalavholdsstandpunkt.
  • Undersøkelsen viser også at alkoholforbruket har økt blant eldre kristne. I gruppen 18-24 år har 60 prosent av de kristne et avholdsstandpunkt.

---

---

Så mange er totalt avholdende til alkohol

  • Under 18 år: 62,7 prosent
  • 18-24 år: 59,8 prosent
  • 25-29 år: 36,0 prosent
  • 30-34 år: 34,6 prosent
  • 35-39 år: 34,5 prosent
  • 40-44 år: 32,4 prosent
  • 45-49 år: 27,4 prosent
  • 50-54 år: 27,1 prosent
  • 55-59 år: 30,2 prosent
  • 60-64 år: 34,4 prosent
  • 65 +: 29,5 prosent
  • Kilde: Dagen og Nordic Navigation

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter