Nyheter

Vokser sterkt på konfirmantleirer

På fire år har Hekta fått over 3.500 medlemmer i organisasjonen som arrangerer store konfirmantleirer og gir ungdom ledertrening.

Hekta er en av barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk flest nye medlemmer i 2015, ifølge tall fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Organisasjonen Hekta ble til i 2012 for å lage store konfirmantleirer med høy kvalitet og drive ledertrening for ungdommer som vil være ledere på leirene.

– Det som fenger og som fungerer best, er når ungdom leder og formidler tro til konfirmanter. Når de møter kristne ungdommer som forteller hvem Jesus er, blir de mer interessert, sier Åse Mari Kessel, daglig leder for Hekta.

LES OGSÅ: Flere unge engasjerer seg

Gikk sammen

Kessel forteller at det hele startet for over 20 år siden i Hamar bispedømme. Flere menigheter så at de hver for seg hadde lite ressurser, og gikk sammen om å lage en felles konfirmantleir. 400 konfirmanter deltok på leiren som varte en uke. Hamar bispedømme ønsket at flere menigheter kunne bli med. Etter hvert deltok rundt 1.500 konfirmanter og ungdomsledere på leirene. I ti år fikk samarbeidet forsøksmidler fra trosopplæringsreformen. Da forsøksperioden for trosopplæring var over, lurte de som drev samarbeidet på hva de nå skulle gjøre.

Etter møter med menighetene, bispedømmet, LNU og Barne- og likestillingsdepartementet ble løsningen å starte en egen organisasjon. Hekta får nå nasjonal grunnstøtte fra staten på samme måte som andre barne- og ungdomsorganisasjoner. Hamar bispedømme bidrar ved å betale 50 prosent av lønnen til daglig leder. Hekta får også midler fra Kristelig Studieforbund. Kessel understreker at den nasjonale grunnstøtten er viktig, og at det koster å arrangere leirer med høy kvalitet og drive god ledertrening.

– Vi setter opp busser, henter ungdommene der de bor, og kjører dem tilbake, til Nord-Gudbrandsdalen og Valdres, sier hun.

Samarbeidet har spredt seg også til andre bispedømmer. I 2016 er rundt 130 menigheter med på konfirmantleirene til Hekta. 90 av dem tilhører Hamar bispedømme. De andre menighetene tilhører bispedømmene Tunsberg, Borg og Agder og Telemark.

LES MER: Kritiserer velstandskirke

Spørrende

Torgeir Hagestad er far til en av årets konfirmanter og leder i menighetsrådet i Marnardal i Vest-Agder. Han synes det er pussig å etablere en egen organisasjon for konfirmanter.

– Konfirmantarbeidet i Den norske kirke er noe som skal være kirkens sak og en del av dens arbeid, sier han.

Menighetsrådet i Marnardal skrev i fjor et brev til biskopen der de stilte spørsmål om Hektas rolle, men har ikke fått svar. Hagestad understreker at han ikke mener at Hekta er problematisk.

– Jeg synes det er fint at staten kan gi kirken mer penger. Men dette blir å konstruere noe for å få penger. Det blir litt som når man driver skatteplanlegging og oppretter selskaper kun for å spare skatt. Det synes jeg er uheldig. Men det er sikkert et kjempefint arbeid Hekta driver.

At Hekta også driver ledertrening og ikke bare arrangerer konfirmantleirer, synes Hagestad gjør Hekta mer lik en organisasjon.

Men han er kritisk til at konfirmanter kan føle et press om å bli medlem. Ifølge Kessel er det ikke et krav at konfirmanter blir medlem, men medlemmer av Hekta betaler en lavere pris for konfirmantleiren.

Hagestad mener det er viktig hvordan dette legges frem for konfirmantene.

– Jeg støtter selvsagt kristne organisasjoner for ungdom, men jeg ønsker ikke at det skal være et press om å bli medlem, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ressurs

Åse Mari Kessel mener at Hekta kan bidra til å bygge Den norske kirke framover.

– Kirken trenger frivillige, og Hekta lærer opp flere hundre til å gå inn i en tjeneste. Mange ungdommer som er med på våre leirer og vår opplæring blir med på trosopplæringstiltak i sin menighet. De er en kjemperessurs, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter