Nyheter

Voksendåp får grønt lys – jubel hos pinsevenner og baptister

Forbudet mot voksendåp tvang frem kreative løsninger hos pinsevennene. Nå er både de og baptistene glade for å kunne døpe på vanlig vis igjen

– Dette er av stor betydning for flere av våre medlemskirker, og vi er glad for at vi nå er i en situasjon der det kan åpnes opp for gjennomføring av baptistisk dåp, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd i en pressemelding.

«Barnedåp er tillatt. Voksendåp etter baptistisk form frarådes.» Det sto i smitteveilederen som Norges Kristne Råd presenterte i begynnelsen av mai. Veilederen var utarbeidet i samarbeid med helsemyndighetene og Barne- og familiedepartementet.

Forbudet har fått konsekvenser for en rekke trossamfunn som praktiserer voksendåp, særlig Baptistsamfunnet og Pinsebevegelsen. Nå har Helsedirektoratet tatt en helomvending og kommet til at dåp av voksne kan gjennomføres på ordinær måte, heter det i Norges Kristne Råds pressemelding.

LES OGSÅ: Nå er det klart: Barnedøpte kan bli medlemmer i Filadelfiakirken

Svømmehallene åpnet og dåp tillatt

Et baptistisk dåpssyn har aktiv bekjennelse av troen på Kristus som forutsetning for dåp. Man anerkjenner dermed ikke barnedåpen. Både Pinsebevegelsen og Baptistsamfunnet praktiserer et baptistisk dåpssyn. Misjonskirken er et eksempel på et trossamfunn som godtar både voksen- og barnedåp.

Ifølge Erhardsen var forbudet mot baptistisk dåp begrunnet i to forhold: Den ene var bruken av felles basseng og det andre énmeters-regelen.

– Nå har svømmehallene åpnet og man har gradvise unntak fra énmeters-regelen. Baptistisk dåp inngår i dette unntaket, sier generalsekretæren.

Erhardsen forteller at en forutsetning for oppmykningen er at man overholder generell smittehygienske forordninger:

– Det gjelder sånn som grundig håndvask, og at man holder foreskreven avstand i for- og etterkant av dåpshandlingen.

Erhard Hermansen er ny generalsekretær i Norges Kristne Råd
Dette er av stor betydning for flere av Norges Kristne Råds medlemskirker, mener Erhard Hermansen. Foto: Erlend Berge

– En del av vår identitet

Baptistene er blant dem som er glade for åpningen.

– Det er klart at selv om i ikke feirer dåp veldig ofte, er det en vesentlig del av vår identitet og en begrensning når det ikke er lov. Det har også vært med på å begrense oss i forkynnelsen, sier Kent Remi Westergren, pastor i Bærum baptistmenighet – en av landets største baptistmenigheter.

Han sier at forbudet ikke ville hatt så mye å si i sommer, men kunne fått konsekvenser i høst.

– Det hadde utgjort en forskjell i vårt møte med ungdommen, sier Westergren.

LES OGSÅ: Barnedåp er greit, men ikke baptistisk dåp: – Vi har spurt om begrunnelse

Øystein Gjerme: – Viktig avgjørelse

Også Pinsebevegelsen er lettet over at det nå åpnes for voksendåp igjen.

– I Pinsebevegelsen har vi kun én dåpsform, og det er baptistisk dåp med full neddykkelse. En oppmykning betyr at vi igjen kan døpe i våre lokaler, sier Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsen og pastor i Salt Bergenskirken.

– Har dåp vært etterspurt i vår?

– Ja. Dåp skjer på jevnlig basis. Vi er et trossamfunn med godt over 40.000 mennesker. Det er høye dåpstall hos oss i løpet av hver måned, svarer han.

Har funnet kreative løsninger

Selv om Pinsebevegelsen ikke har hatt anledning til å utføre dåp i sine lokaler, forteller Gjerme at flere har «funnet kreative løsninger». For eksempel har noen utført dåpen ute i det fri.

– Men det er klart at norske pinsemenigheter har deltatt i den nasjonale dugnaden og forholdt seg til smittevernsveilederen. Nå er vi glade for at det er mulig å døpe igjen.

– Hva hadde skjedd dersom forbudet ikke ble opphevet?

– Vi hadde nok utført dåp ute og kommet med innspill til grep vi kunne gjort for å bli godkjent, som for eksempel å skifte vann og så videre, svarer Gjerme.

LES OGSÅ:

Forkynner David Østby er kritisk til nye dåpskrav

• Sommarkåseriet: «Me baptistar er kanskje ikkje like fjonge som pinsevennene. Men me har i det minste vore begeistra for Jesus på vår eigen måte sidan 1860»

Pinse-nestoren utfordrer pinsevenner og baptister – vil ha barnedåp anerkjent

---

Voksendåp

  • Voksendåp er praksis i baptismen, pinsebevegelsen og andre samfunn og menigheter som ikke har barnedåp. I disse bevegelsene kalles voksendåp troendes dåp, som krever en personlig trosoverbevisning og bekjennelse hos dåpskandidaten.
  • De som går inn i menigheter som praktiserer voksendåp, må ved opptagelsen døpes på ny, gjerne ved neddykking, selv om de har vært døpt som barn.
  • For udøpte ungdom og voksne som ønsker å melde seg inn i Den norske kirke foregår dåpen etter en tilpasset dåpsliturgi.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter