Nyheter

Viser troen med personlige bilskilt

En fikk beskjed om å droppe GUD på bilskiltet av dama, mens PREST snart triller rundt i Vennesla.

Fra 15. juni kunne man bestille personlige bilskilt bestående av inntil sju bokstaver og tall, i stedet for de vanlige med to bokstaver og fem tall. 13.400 personer har søkt til nå.

Både JESUS og GUD har allerede sluppet gjennom, mens ALLAH er til behandling.

Trosbekjennelse på grillen.

– Jeg valgte dette fordi det er personlig for meg. Det blir i stedet for å tatovere meg og en motpol til alt det andre folk ønsker å ha på bilskiltet, sier Allan Oliver Åsmo om skiltet han selv har valgt, nemlig ICHTYS.

Dette er forkortelsen for en gresk trosbekjennelse som på norsk blir «Jesus Kristus, Guds sønn, frelser». Søknaden blir med all sannsynlighet godkjent.

– Vi er for lite flinke til å bekjenne troen, sier Åsmo, som er utdannet teolog og har jobbet som prest. Han tror bilskiltet kan føre til spørsmål fra naboer og andre interesserte.

– Jeg har et gammelt misjonsflagg og Madagaskar-flagg i vinduet i leiligheten. Det har ført til spørsmål fra naboer, så da kan kanskje skiltet føre til det samme, sier Åsmo som nå jobber i Trondheim kommune.

Han ble inspirert av en tur til Afrika nylig. Der var minibussene gjerne dekorert med trosbekjennelser, både kristne og muslimske

– Vi er for lite flinke til å bekjenne troen vår her i Norge, sier han.

LES OGSÅ: De første kristne unngikk korset

Samtalestarter

Snart kommer ingen til å være i tvil om hva jobben til Cato Torsvik i Vennesla er når han kommer kjørende. Presten har passende nok fått kloa i bilskiltet PREST.

– Det er en del av min identitet og livet mitt, og noe å være stolt av, forteller Torsvik som innrømmer at det forplikter å ha et slikt bilskilt:

– Jeg må kjøre veldig andaktlig. Det ville vært skikkelig flaut å bli tatt for noe med PREST på bilen, sier han.

I tillegg til å synes det er litt morsomt, har Torsvik en litt mer alvorlig innfallsvinkel til skiltvalget:

– Det er bra å være synlig på troen og bilskiltet kan gjøre at folk kommer bort og slår av en prat. Det kan gi gode samtaler, sier Torsvik som oppfordrer sjefen sin, Stein Reinertsen, til å søke om bilskiltet BISKOP før det blir kapret av andre.

– Jesus ikke støtende

Personene bak GUD- og JESUS-søknadene er litt mer sjenerte, og det spørs om det kommer til å rulle rundt biler med slike kjennetegn.

– Dama stoppet meg. Hun er litt klønete i trafikken og nektet å kjøre rundt i en bil med GUD på, forteller han ene.

– Jeg synes det vil være tøft å kjøre rundt med et såpass kjent navn som Jesus på bilen, sier en pinsevenn fra Karmøy. Men han er usikker på om han vil bruke 9.000 kroner på å realisere skiltet.

Solvik-Olsen: Herren er min hyrde

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som lanserte ordningen med personlige bilskilt i juni, har ikke bestilt skilt med trosrelatert budskap. Men på spørsmål fra Vårt Land om hva han eventuelt ville ha valgt, er svaret dette: «Samferdselsministeren ville valgt SALME23 dersom han skulle hatt et bilskilt med religiøs referanse», opplyser pressevakten i departementet.

Salme 23 er en av de mest kjente salmene i Det gamle testamentet i Bibelen. Den innledes slik i Bibelselskapets seneste oversettelse fra 2011: «Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe. Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile.»

I 1930-oversettelsen står det: «Herren er min hyrde, mig fattes intet. Han lar mig ligge i grønne enger, han leder mig til hvilens vann. »

Kan ikke være støtende

I forskriften om personlige bilskilt står det at kjennemerket ikke kan oppfattes støtende eller på annen måte være til ulempe for noen.

– Tegnkombinasjonene «Gud» og «Jesus» har begge blitt godkjent, siden våre saksbehandlere ikke mener at disse i seg selv etter alminnelig oppfatning må regnes som støtende eller til ulempe for andre, sier Jan Tore Remøy, jurist i Vegdirektoratet.

Han opplyser at Statens vegvesen imidlertid har mulighet til å inndra bilskiltet i etterkant dersom det foreligger misbruk av ordningen, eller dersom det viser seg at tegnkombinasjonen som ble tildelt var støtende.

Fy-fy-ord

En del ord blir luket ut allerede før de kommer til saksbehandlers bord fordi de står Vegdirektoratets «fy-liste». Her finner man, i tillegg til SATAN og HELVETE, per nå 140 ord som du sannsynligvis aldri vil få se i Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter