Nyheter

Viser til tiltaksplan

EU-direktiv truer ideelle helse- og omsorgsaktører, frykter Virke og forskere. Regjeringen viser til tiltaksplan.

Et nytt EU-direktiv truer ideelle helse- og omsorgsaktører, advarte Frelsesarmeen, arbeidsgiverorganisasjonen Virke og forsker Karl Henrik Sivesind i Vårt Land mandag.

Direktivet kan bety slutten på anbudskonkurranser som skjermer ideelle velferdstilbydere, mener de. For de ideelle sliter med store, historiske pensjonskostnader og stiller derfor svakt i konkurranse med kommersielle.

Det er mulig å hjelpe de frivillige, men det krever politisk vilje, mener Sivesind. Han frykter regjeringen ikke vil ta grep.

Norske myndigheter tolker EU-direktiver strengt. De mangler politikk for å sikre en god blanding av offentlige, ideelle og kommersielle velferdstilbud, og for å fremme de særegne kvalitetene ved ideelle tilbud, mener han.

Myndighetene er kort og godt ensidig opptatt av anbudsrunder og pris, mener både han og arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Regjeringen svarer

Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H) i Kulturdepartementet svarer slik på bekymringen:

• Forenklingsutvalget foreslo i sin utredning fra i fjor å gjennomføre samtlige EU-direktiver for offentlige anskaffelser av helse- og sosialtjenester i norsk rett. De ideelle organisasjonene fikk uttale seg i høringsrunden. Nå utformer Nærings- og fiskeridepartementet nye forskriftsbestemmelser.

• Et utvalg ser nå på de ideelle organisasjonenes pensjonskostnader.

• Regjeringen har videreført samarbeidsavtalen med ideell sektor om leveranser av helse- og sosialtjenester.

• Regjeringen har utarbeidet en tiltaksplan for å bedre rammevilkårene til ideelle tjenesteleverandører i samarbeid med ideell sektor.

Politisk vilje

– Dette handler om politisk vilje til å se mulighetene, sier KrFs Hans Olav Syversen, som ser mange muligheter til fortsatt å sikre de ideelle når direktivet trer i kraft i Norge.

Han sier seg stort sett enig i Sivesinds situasjonsbeskrivelse, men mener KrF har drevet fram en del endringer som samarbeidsparti.

– Vi bruker alle muligheter vi har til å ta opp dette. Helseregionene inngår nå langsiktige avtaler med rusinstitusjoner. Vi jobber med å fremme slike bedrede rammevilkår i flere sektorer, sier Syversen, og viser i tillegg til at et utvalg ser på hvilke muligheter Norge har i møte med det nye direktivet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nestlederen ser en bedring under de blåblå.

– Det varierer med statsrådene. Vi får mer gehør innen helse enn barnevern.

Han mener en også må se på muligheter utenfor anbudsrundene, og ikke bare stirre seg blind på pris.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter