Nyheter

Vipps slår an hos menigheter

Menigheter landet over melder om voldsom vekst i mobilgaver. Opp mot 40 prosent av kollekten i IMI-kirken blir gitt via mobilen.

Bilde 1 av 2

– Før vi begynte med mobilbetaling var køene til bankterminalene rimelig lange, sier Rune Bødalen i IMI-kirken i Stavanger.

De begynte å bruke Vipps, mobilbetalingstjenesten fra DNB, i mai. På fire måneder har andelen som bruker mobil i stedet for bankkort eller kontanter til å gi penger, økt til 40 prosent.

– Det totale kollektbeløpet er nokså stabilt, men køene til bankterminalen var rimelig lange. I tillegg er bankterminaler dyre i drift. Vi ser for oss at terminalene fases ut på sikt, sier Bødalen.

DNB åpnet opp i mars i år opp for at frivillige organisasjoner kunne bruke Vipps. Tall fra DNB viser at de 630 norske menighetene som har tatt i bruk Vipps, har fått inn over 9 millioner kroner via mobilbetaling. På topp-ti-listen til Vipps er om lag halvparten kristne forsamlinger.

LES OGSÅ: Reidun Nødland opplevde bønnesvar etter artikkel i Vårt Land

Flere tusen per gudstjeneste

Uranienborg menighet i Oslo var pilotmenighet i Den norske kirke for Vipps og har brukt tjenesten siden mars. De får inn flere tusen kroner hver gudstjeneste i mobilkollekt.

– I tillegg bruker vi tjenesten til å ta betalt for babysanglønsj, familiemiddag og andre arrangementer, sier Kamilla Døvik, fungerende daglig leder i Uranienborg.

Hun har ikke oversikt over om det samlede kollektbeløpet har gått opp, men rapportene viser at beløpene som gis via mobil er fra 100-lappen og oppover.

– I kollektkurven er det ofte mye mynter, sier hun.

Enkelheten og de lave kostnadene fremheves av mange som mobilbetalingens største fortrinn. Gebyret for Vipps er for tiden på mellom 1,5 og 2,5 prosent av giverbeløpet – avhengig av omsetning. Det er mindre enn på bankterminal og SMS-kollekt – og betydelig mindre enn gebyrer for innveksling av kontanter.

LES OGSÅ: Samarbeidsrådet provosert over Hellelands pengegave til kirken

Yngre bruker mobilen mest

I Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er det nå 18 avdelinger som bruker Vipps.

– Erfaringene så langt er gode. Jeg tror mobilbetaling gir giverne en ekstra mulighet til å gi nå når mange ikke har kontanter, sier økonomileder i NLM, Øystein Frøysa.

NLM har blant annet brukt Vipps under sitt ungdomsstevne UL. Der sto mobilbetaling for en tredel av gavene som kom inn. Da organisasjonen feiret 125-årsjubileum, et arrangement med større aldersspredning, ble en fjerdedel av gavene gitt via mobilen

– Det er et fint supplement, men er fortsatt bare et supplement som ikke erstatter fast givertjeneste eller andre ting fullt ut, sier Frøysa.

– Har dere fått økte kollektgaver på grunn av mobilbetaling?

– Det er vanskelig å si, men man kan håpe. Flere muligheter og større tilgjengelighet på giverfronten er av det positive, sier han.

Snart klare med konkurrent

Danske Bank har også en mobilbetalingsløsning, Mobile Pay, men de har ennå ikke åpnet tjenesten for mindre lag og foreninger i Norge.

– Men det er rett rundt hjørnet. Vi har ambisjoner om å tilby dettet innen utgangen av året, sier Knut Anders Wangen, sjef for Mobile Pay Norge.

I Danmark bruker flere hundretalls kirker løsningen, men Mobile Pay ønsker å forbedre systemet før de slipper tjenesten i Norge.

Lover fortsatt lave gebyrer

– Dette prosjektet handler ikke om å tjene penger, men om å forbedre norske betalingsvaner. Vi er på vei bort fra kontantbruk, og Vipps skal gjøre den overgangen enklere, sa Vipps-sjef Rune Garborg da de åpnet tjenesten for menigheter i vår.

Han tror ikke at det lave gebyret kommer til å øke når populariteten øker.

– Konkurransen kommer til å være ekstremt tøff på dette markedet i fremtiden. Da må også gebyrene forbli lave, slik at vi beholder kundene våre, sa Garborg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter