Nyheter

Vinner og strammer grepet

Tror Polen vil stramme grepet om domstolene enda mer.

– Vi har fire år med hardt arbeid foran oss, fordi Polen behøver å endres ytterligere. En forandring til det bedre.

Det sa Polens mektigste mann, partileder Jaroslaw Kaczynski, da det ble klart at polakkene har sagt klart fra: Regjeringspartiet får fornyet tillit. Rundt 45 prosent stemte på det nasjonalkonservative partiet, som kom til makten i 2015.

Leader of Poland's ruling party Jaroslaw Kaczynski, center, and party activists react to exit poll results right after voting closed in the nation's parliamentary election that is seen crucial for the nation's course in the next four years, in Warsaw , Poland, on Sunday, Oct. 13 ,2019. (AP Photo)

– Med dette gir Kaczynski en utvetydig beskjed, sier statsviteren Edit Zgut til Vårt Land. Hun jobber på Senter for Europastudier på Universitetet i Warszawa.

Hun fortsetter:

– Han ser inn i krystalkula og forteller hva som kommer til å skje i Polen. Det han sier helt tydelig, er at Polen må endres ytterligere. Og da er det endringene i rettsvesenet han viser til, påpeker Zgut.

PiS har styrt Polen siden 2015 og vinner oppslutning på velferdstiltak som gagner folk med dårlig råd, og nasjonalistisk retorikk. Partiet, som har tette bånd til den katolske kirken, står for konservative verdier og har gått knallhardt ut mot homofiles rettigheter.

Brakseier

Læreren Jan Buczynski, som Vårt Land intervjuet i lørdagens hovedsak, er ikke overrasket over resultatet.

– Det var jo helt forventet. Men nå er det fem partier som får plass i nasjonalforsamlingen, så regjeringspartiet må passe seg mer.

Buczynski var mest opptatt de katolske verdiene når han skulle stemme på søndag. Abortloven mente han er for mild. Han liker det dårlig når toppolitikere bruker religion for å få flere velgere.

– Vi skjønner om politikere lyver om tro eller ikke. En regjering skal styre landet og beskytte folket, sier Jan Buczynski.

Det religiøse livet er svært viktig for ham, og på den ene siden han frykter han at kirkas innflytelse på sikt skal bli mindre i Polen.

– Men samtidig håper jeg at kirka skal stå sammen og snakke med en entydig stemme, sier han.

Mye kjeft fra EU

Forsøkene på å få større kontroll over domstolene har ført til gjentatte krangler med EU, sist bare få dager før valget. PiS vil ha mer innflytelse over domsapparatet, og det er tredje gang Polen for retten i saker som gjelder rettsvesenets stilling.

Rettsreformen er svært kontroversiell. I 2018 ble pensjonsalderen for dommere senket til 65 år, noe som førte til at høyesterttsdommeren Malgorzata Gersdorf ble tvunget til å gå av. Det førte til massive protester i Polen. Hun nektet forøvrig å slutte i jobben.

Valg i Polen.

EU-domstolen fastslo i juni at Polen handlet i strid med reglene da pensjonsalderen for dommere ble satt ned.

– Den kontroversielle polske reformen undergraver prinsippet om at dommere ikke kan fjernes, et prinsipp som er avgjørende for dommernes uavhengighet, fastslo domstolen.

Edit Zgut er overbevist om at seieren til PiS vil føre til flere innstramminger og endringer i rettsvesen. Også mediene vil bli forsøkt kneblet mer, tror hun.

– Det neste steget i rettereformen kan bli å fjerne et helt nivå i polens rettsystem. Deres begrunnelse er en bedre og mer effektiv organisering av rettsvesenet.

Dette vil få krangelen mellom Polen og EU til nye høyder, derfor tror jeg de vil prøve å gjerne endringene på en smart måte, sier Edit Zgut.

Flere partier inn

I valget søndag fikk Borgerkoalisjonen 26,1 prosent av stemmene, mens 12,1 prosent av velgerne stemte på venstrekoalisjonen Lewica. Valgkoalisjonen PSL/Kukiz' 15 fikk 8,9 prosent av stemmene. Den nasjonalistiske Frihets- og uavhengighets-konføderasjonen fikk 6,7 prosent og blir også representert i nasjonalforsamlingen.

LES MER FRA POLEN HER:

For religionslæreren og organisten Jan Buczynski er det nettopp de katolske verdiene som er viktigst når han stemte i det polske valget: Kirke, abortsak og rydde opp i byråkratiet.

Stanislaw opplevde at hjemlandet protesterte mot og angrep jøder. Da skjønte han at han måtte velge

Under krigen ble jødiske gravlunder over hele Polen robbet av tysk­erne og brukt til andre bygg og gater.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter