Nyheter

Villig til å ofre jobben for homo-ja

Den ortodokse presten Christoforos Schuff angrer på at han har vært «homoskeptiker».

Forrige helg stilte den ortodokse presten Christoforos Schuff for første gang opp i Pride-toget til Skeive sørlandsdager i Kristiansand. Han gikk sammen med sin datter (13) som valgte forrige lørdag som dagen for å komme ut av skapet som panseksuell – en person som tiltrekkes av andre mennesker uavhengig av biologisk kjønn eller kjønnsidentitet.

Fædrelandsvennen intervjuet Schuff sammen med datteren. Det var ikke planlagt, forteller Schuff i et epost-intervju med Vårt Land.

– Men når det først skjedde tenkte jeg at var tiden inne for å slutte å gjemme meg bak en åndelig språkdrakt, skriver han.

LES OGSÅ: De argumentene Schuff feiet bort som urimelige, overbeviste meg om å forlate mitt liberale ståsted

– Fordommer i kirken

I etterkant av oppslaget har han skrevet kronikk i Fædrelandsvennen og på Vårt Lands debattforum verdidebatt.no. Her forklarer han at homofilt ekteskap kan forsvares teologisk. Selv kaller han seg en «angrende homoskeptiker».

– Er det mye fordommer i Den ortodokse kirke mot homofile?

– Det finnes flere holdningstendenser her, både aksepterende holdninger på grunn av Guds endeløse kjærlighet og fordømmende på grunn av definisjonen av homofili som synd.

– Hvordan har det vært å stå fram som homofililiberal i Den ortodokse kirke?

– Foreløpig har de ortodokse som faktisk har kontaktet meg angående mine «bekjennelser», vist støtte og forståelse. Samtidig regner jeg med at det også er en del som er forbauset eller forbannet, og det har jeg full forståelse for. Jeg hadde vært det selv for syv eller åtte år siden, skriver Schuff.

LES OGSÅ: Homofile prester frykter trakassering i kirkevalgkampen

Snakket nedsettende om homofile

Ifølge Schuff, har veien til hans nåværende standpunkt vært lang. Han skriver på verdidebatt.no at han ikke «direkte har hatet mennesker med en annen seksuell legning», men at han dessverre har vært med på å snakke nedsettende om dem.

– Hvilke teologiske argumenter legger du til grunn for endringen av synet ditt?

– Jeg kan ikke annet enn å forkynne Kjærligheten, som er Gud selv, som finnes i hvert enkelt menneske og som gjennomsyrer hele skaperverket. Hvis jeg tar fullstendig feil i dette, så er jeg en dåre som tror på en Gud som er større enn mine personlige og teologiske feiltrinn.

Datterens legning har hatt lite å si for holdningsendringen. Heller ikke det at han har fått en alvorlig kreftdiagnose, har betydd noe.

– De som kjenner meg best, vet at disse konklusjonene har jeg kommet fram flere år før det var aktuelt å tenke på min datters legning eller før jeg ble syk.

Han mener det ville vært feigt av ham å gjemme seg bak sin datter eller sykdommen.

LES OGSÅ: Blokkert etter homospørsmål

Setter samvittighet høyere enn jobb

Schuff forteller at han har vært i kontakt med flere andre geistlige i Den ortodokse kirke som deler syn med ham.

– Men få eller ingen av dem, så vidt jeg vet, ville være villige til å si dette høyt.

Presten er helt klar på at hans positive syn på samkjønnet ekteskap strider mot det offisielle syne i Den ortodokse kirke, og at han dermed spør seg selv om hvor lenge han kan være ortodoks prest med det standpunktet.

– Jeg har ingen bestemte planer om å slutte, men jeg har måttet være ærlig med meg selv om at det å ta et slikt standpunkt offentlig ville koste noe, muligens også presteembetet.

– Du er altså villig til å satse jobben for å bevare samvittigheten din?

– Ja, uten at jeg i utgangspunkt ønsker å slutte som prest, svarer han.

LES OGSÅ: Sier nei til å vie homofile

Rom for ulikhet

Han har ikke vært i kontakt med sin nåværende biskop om det å «stå fram», men Schuff forteller at homofilitematikken har blitt diskutert med hans nå avdøde ordinasjonsbiskop.

– Hvor stort er rommet for ortodokse prester til å ha overbevisninger som er i strid med kirkens lære?

– Jeg kjenner til flere saker der, ortodokse geistlige har forblitt i sine stillinger tross ulike meninger om samfunnsmessige spørsmål, blant annet synet på homofile i kirken eller statlig vigsel av samkjønnede par.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter