Nyheter

Ville snakke om døde barn

Catherine Corless ble invitert på mottagelse med paven. Hun sa nei.

Når pave Frans holder utendørs messe i Phoniex Park i Dublin søndag 26. august, er Catherine Corless et helt annet sted. Amatørhistorikeren som oppdaget at nesten 800 barn kan være gravlagt under et mødre-og barnehjem i byen Tuam, vil holde en markering på plassen funnene ble gjort.

– Det er ikke en protest, men en stille markering, sier Corless til Vårt Land.

LES HISTORIEN FRA TUAM HER

Frafallen

Hun fant ut at barna er begravet i en forlatt septiktank, uten kister, under det som var St. Marys hjem for kvinner og barn, drevet av nonneordenen Bon Secours.

Da historien ble kjent i 2014, sendte det sjokkbølger gjennom Irland, og ble en påminning om hvordan den katolske kirka, og samfunnet forøvrig, behandlet de «falne kvinnene» - som ble gravide uten å være gift.

Nei, takk

Da statsministerens kontor inviterte amatørhistorikeren til en mottagelse med pave Frans, spurte hun om det ville bli mulighet til å snakke med paven om saken. Det var det ikke, ingen ville få anledning til det. Da takket hun pent nei.

– Da er det meningsløst. Kirka har ikke gjort noe for oss, for overlevende eller etterkommere de siste fire årene. Jeg har prøvd å nå ut til dem, for de døde barnas skyld. Så da tok jeg et standpunkt. Søndag, når paven holder messe, våker vi.

LES MER: «Det er på grunn av samvittigheten, jeg er ­katolsk oppdratt, vet du»

Endret

Bare én gang tidligere har det sterkt katolske landet hatt besøk av en pave. Da Johannes Paul II besøkte Irland i 1979, gikk 80 prosent av befolkningen til messe ukentlig. Nå er tallet rundt 35 prosent. Det religiøse bildet har endret seg kraftig, og folkeavstemningen om ny abortlov i mai var et tydelig tegn på at den katolske kirkes makt ikke lenger er så sterk.

Patsy McGarry, som er ansvarlig for religionsdekningen i avisen The Irish Times, sier at abortsaken har vært den mest splittende saken i Irland de siste 30 årene, og at det overveldende flertallet på to tredjedeler overrasket ham.

– Den katolske kirke står mye svakere enn før, men fremdeles en viktig del av manges liv. Folk i Irland har mistet troen på kirken som institusjon, men ikke nødvendigvis mistet sin personlige tro, sier han.

LES MER: – Moralsk borgerkrig

Overgrepsskandalene

En generell sekularisering i samfunnet er en av årsakene. Alle krisene i den katolske kirke er en annen, viktig grunn til at folk ikke kjøper alt kirka sier. For noen dager siden sendte pave Frans «Et brev til Guds folk» – en henvendelse til alle verdens 1,3 milliarder katolikker. Der sto det blant annet: – Den hjerteskjærende smerten til disse ofrene som roper ut i himmelen, ble lenge oversett, dysset ned og brakt til taushet.

Paven både fordømmer og beklager de seksuelle overgrepene i den katolske kirken.

LES MER: Tok permisjon fra jobben for å kjempe mot ny abortlov

Vil ha unnskyldning

Catherine Corless tror mange kommer til å møte opp for å se og høre paven, men langt nær så mange som i 1979.

– Landet er endret siden da. Folk er skeptiske, og roper etter endring. Kirka må holdes ansvarlig for alt som har skjedd, og at de har prøvd å dekke over overgrep.

– Å dekke over er nesten like ille som forbrytelsen, sier hun. Rundt 35.000 jenter og kvinner har bodd på ulike mødre- og barnehjem i Irland fra 1904 til 1998.

Catherine Corless tror paven vil unnskylde for overgrepene begått av prester når han er i Irland i helgen, men tror ikke de beryktede mødre- og barnehjemmene og andre anstalter for kvinner får det samme – denne gang. Men hun har skrevet til Vaktikanet flere ganger.

– Tuam må anerkjennes, vi trenger unnskyldning fra paven selv, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter