– I manifestet hører du faktisk skremmende tydelige formuleringer av kristen teologi i visse setninger og avsnitt. Han har på noen måter blitt godt undervist i kirken, sier den presbyterianske pastoren Duke Kwon.

Han uttaler seg om 19-åringen John Earnest, som skal ha drept én kvinne og såret tre andre under en gudstjeneste i Poway i California. Mannen var svært religiøs, og inspirert av kristen teologi.

Det bekymrer amerikanske evangeliske pastorer, ifølge Washington Post.

LES MER: Kvinne drept i skyteepisode ved synagoge i USA

Jødehat

Earnest var aktiv i en menighet tilknyttet den presbyterianske kirken, hvor hans far hadde en ledende posisjon.

Ifølge den amerikanske avisen inneholdt manifestet, som han offentliggjorde før angrepet, tekster med et tydelig evangelikalt preg.

I tillegg er manifestet preget av konspirasjoner og antisemittisk tankegang.

Han beskylder blant annet jødene for å kontrollere mediene og for å ha drept Jesus. Han ønsket å lovprise Gud gjennom angrepet.

Nå mener enkelte at kirken må ta deler av skylden for Earnests gjerninger. Andre mener at mannens kirkebakgrunn ikke har noe med angrepet å gjøre, og at kirken ikke kan svare for hans handlinger.

Bekymret

Chad Woolf, en evangelikal pastor i Florida, drar sammenligninger mellom radikal islam og hvit nasjonalisme. Han mener at det muslimske samfunnet ofte blir pålagt å ta ansvar når radikal islamsk terror skjer, og nå bør kirken gjøre det samme.

Pastoren var blant de første som deltok i debatten om hvordan angrepet kan knyttes til evangelikal kristendom.

– Vi burde erkjenne at noen kan vokse opp i en evangelikal kirke, der faren var en leder, og på en eller annen måte greie å kombinere kristen teologi og hvit nasjonalisme. Det bør bekymre oss svært mye, sier Woolf.

LES MER: Feil på våpen kan ha reddet liv i synagoge i USA

Trå varsomt

En pastor i den presbyterianske kirken, Duke Kwon, mener at kristne ledere – og kirken selv – bør trå varsomt når man formidler Bibelens tekster om jødene.

– Noe har åpenbart gått galt. Jeg tror det er viktig for kristne, både de som sitter i kirkesalen og de på prekestolen, å ta seg tid til litt selvransakelse, sier Kwon til Washington Post.

Selv er han forsiktig når han forkynner over enkelte vers i Det nye testamentet. Han mener forkynnere må forklare for menighetene hva Bibelen mener når det står at jøder drepte Jesus. For Kwon betyr dette at noen spesifikke jøder for 2.000 år siden var involvert i Jesu død, sammen med romerske embetsmenn - ikke at det jødiske folk i dag er skyld i korsfestelsen.

– Den nyansen går ofte tapt. Den kristne kirke har en dyp og stygg antisemittisk historie som kontinuerlig må adresseres, fordømmes og korrigeres, sier han.

LES OGSÅ: Norsk journalist lurt til å hjelpe etterretningsagent med å sverte Smiths venner