Politikk

Ville ikke utelukke KrF i regjering med SV

(Arendal): Knut Arild Hareide utelukket ikke regjeringssamarbeid med SV og Rødt da han ble grillet om samarbeid i den første partilederdebatten etter sommerferien.

– Hva velger Knut Arild Hareide, Solberg eller Støre?

Det var spørsmålet programleder Fredrik Solvang grillet KrF-lederen om i ti samfulle minutter da den første partilederdebatten etter sommerferien gikk av stabelen under Arendalsuka tirsdag kveld.

Det sier mye om den politiske høsten vi står foran, der KrF skal lande både politisk strategi og samarbeidsvalg.

LES OGSÅ: Velgerne er urolige i et presset KrF

Gikk lenger om regjering

Og selv om Hareide ikke røpet hva hans anbefaling vil være om det siste, så gikk han på to punkter lenger enn han har gjort før:

• Han gikk langt i å si at KrF vil få mer gjennomslag i en regjering enn de gjør i dag, der vippeposisjonen gjør at de andre partienes saker frarøver KrF muligheten til å markere hjertesaker.

• Han utelukket ikke å sitte i regjering med Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

– Det står ni personer her som stadig definerer KrF, sa Hareide, og pekte på partilederne i bakgrunnen som stadig vil ha KrFs avgjørende stemmer for sine forslag.

– Det er én av de tingene vi kan gjøre noe med som regjeringsparti, fortsatte han.

Utspillet kom som svar på et spørsmål ikke får uttelling på meningsmålingene for alle gjennomslagene de har fått på vippen.

LES OGSÅ: Mener Sandberg-exit kan åpne for KrF

Utelukker ikke SV

Hareide utelukket ingen samarbeidsalternativer, da han ble spurt om de ulike alternativene som ligger på bordet.

– Vi kan forbli i dagens posisjon, der vi har fått store gjennomslag som bemanningsnorm for lærere og en bedre pleiepengeordning. Vi kan gå inn i regjeringen Solberg. Så har vi selvfølgelig muligheten til å tenke alternativt om regjering.

På spørsmål om det siste vil være en rødgrønn regjering og om han kunne sitt i regjering med SV, svarte KrF-lederen:

– Det må være med noen andre partier enn de som sitter i regjering nå. Jeg begynner ikke denne prosessen med å avvise noen. Jeg holder alle alternativer åpne når vi skal diskutere samarbeid denne høsten.

Etter debatten utdypet Hareide overfor Vårt Land:

– Min jobb er ikke å utelukke noen nå. Så har jeg reist land og strand i KrF i sommer. Ingen der har tatt til orde for å regjere med Rødt.

– Du gikk lenger enn før i å si at dere vil få mer i en regjering enn dere gjør nå, siden dere som vippeparti ofte må snakke om andres saker. Er du enig?

Det er en av vurderingene vi må gjøre. Vi kan få andre typer gjennomslag i regjering. Vi får sette dagsorden på en annen måte. Men gjennomslagene vi har fått til nå er det ingen som tar lett på. Selv den nøytrale observatør må ha fått med seg vår politiske innflytelse, sier Hareide, og legger til:

– Vi må gjøre en vurdering basert på at vårt alternativ, som er en sentrum/Høyre-regjering, neppe er realistisk i 2021.

Uro i KrF-fløy i Hordaland

Heller ikke Hareides eget parti er upåvirket av den store oppmerksomheten presse og politiske aktører vier samarbeidsvalget som partiet skal treffe i høst. Da går partiets strategiprosess mot slutten. Først skal politiske prioriteringer landes, deretter samarbeidsvalg treffes på grunnlag av de politiske prioriteringene

Enkelte velgergrupper er urolige og hopper til Høyre eller setter seg på gjerdet. Også fløyene internt i KrF markerer seg om sentrumspartiets forestående valg om å gå inn i den borgerlige regjeringen eller ikke.

I Bergen har to av KrFs fire bystyremedlemmer tidligere meldt overgang til Partiet De Kristne og flagget bekymring for KrFs verdikonservative profil i betente signalsaker.

Nylig meldte fylkesvaraordfører i Hordaland, Pål Kårbø, overgang til sin ungdoms parti Høyre. Tidspunktet skyldtes tidsfristen for valgnominasjon i Høyre, men Kårbø benyttet som han har gjort tidligere anledningen til å flagge sitt syn om at KrF bør samarbeide med høyresiden og gå inn i Solberg-regjeringen.

Under debatten i Arendal ble Hareide konfrontert med denne uroen og tall som viste at 74 prosent av velgerne på Vestlandet vil samarbeide med Erna Solberg og bare 17 prosent med Jonas Gahr Støre.

– Det viser at vi ønsker en sentrum/Høyre-regjering med Erna Solberg som statsminister. Det får vi ikke og vi kan neppe gå til valg på det igjen. Det som samler KrF er viktigere enn høyre og venstre i politikken. Det er ønsket om et varmere samfunn, menneskeverd fra livets begynnelse til slutt, svarte Hareide.

Gjennomslag i kjernesakene er viktigere enn hvem partiet får det med, var meldingen fra KrF-lederen.

Flyktninger og beredskap

De to andre debattemaene var Norges bidrag til EUs nye asylsystem og Riksrevisjonens sterke kritikk av regjeringens beredskapsarbeid.

Mens Rødt og SV sa at de åpnet for mistillit dersom regjeringens svar til Kontrollkomiteen ikke er gode nok, var Hareide – med de avgjørende stemmene – mer tilbakeholden i kritikken av regjeringen.

– Men de må ha bedre svar enn vi har hørt i kveld, sa han.

Om asylpolitikk gikk debatten langs tradisjonelle skillelinjer. Men mer flyktningliberale SV og Miljøpartiet De Grønne uttrykte skuffelse over det de ser som stadig mer restriktive signaler fra Arbeiderpartiet og Høyre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk