Nyheter

Ville heller hatt en annen jobb

Mange norske surrogatibarn er født i India. De fleste surrogatmødrene ville heller tatt en annen, dårligere betalt jobb, men slike jobber var ikke tilgjengelige.

India var lenge ett av relativt få land som tillot kvinner å bære fram barn for andre mot betaling. Flere tusen barnløse utlendinger har benyttet seg av tilbudet, som vanligvis foregår ved prøverørsbefruktning og overføring av embryoer.

Men så strammet India inn den lukrative milliardindustrien. Fra sommeren 2013 har India krevd at par som ønsker surrogati, må få en bekreftelse fra myndighetene om at surrogati er akseptert i hjemlandet. En slik bekreftelse vil norske myndigheter ikke gi.

Dermed sluttet nordmenn å reise til India. Nå frister surrogatiformidlere særlig med land i Øst-Europa.

Utnyttet

Sosialantropolog Kristin Engh Førde ville vite mer om de indiske kvinnene, som sammen har båret fram en flokk norske barn. Er de del av en vinn-vinn-relasjon hvor de fikk penger til å kjøpe seg et nytt hus eller sende barna på skole, mens et norsk par fikk et etterlengtet barn? Eller ble de utnyttet til å selge kontroll over kroppen sin i ni måneder?

Fattige

Førdes funn forteller at surrogatene hadde flere ting til felles: De var fattige, noen hadde stor gjeld. Mange av dem var i praksis analfabeter, med en mann som hadde reist fra dem eller som ikke klarte å forsørge familien. De fleste av dem ville heller tatt en annen, dårligere betalt jobb, men slike jobber var ikke tilgjengelige.

Spare

Lønnen de fikk for et surrogatsvangerskap tilsvarte rundt fire-fem ganger en årsinntekt, men Førde sier til magasinet Genialt.no at det tallet ikke sier så mye:

– Det sier mest om hvor ufattelig lite de tjener. I India kan du være bankerott selv om du jobber hele tida, så en årslønn er en dårlig målestokk. Så for å si det på en annen måte: Skal du kjøpe et anstendig hus i et slumområde i Mumbai, holder det på ingen måte med ett surrogatisvangerskap. Kanskje to, hvis du sparer alt.

I 2015 forbød India surrogati for utlendinger.

LES MER Avviser adopsjon etter surrogati

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter