Politikk

Ville ha superutvalg mot alkohol – Sp og KrF tapte

Stortingsflertallet isolerte Sp og KrF og ville slett ikke ha noe «superutvalg» for å krympe alkoholforbruk.

Helsetoppene i KrF og Sp, Olaug Bollestad og Kjersti Toppe, håpet å samle allierte på Tinget for å få satt ned et utvalg med tyngde. Det skulle gi landet en ny strategi for å få redusere drikking.

I stedet blir forslaget deres nedstemt.

– Det er skuffende at vi ikke har fått tilslutning, sier KrF-talskvinne Olaug Bollestad.

Hun viser til at et solid flertall nettopp sto sammen om å styrke tilbudet til rusavhengige. Og sammen satte de av 2,4 milliarder kroner til rusomsorgen.

– Det er uforståelig for meg at man ikke samtidig kan styrke den forebyggende innsatsen så færre faktisk blir rusavhengige, påpeker hun.

LES OGSÅ: Sterkt øl-opprør fra Venstre og Frp

Et «Stoltenberg-utvalg»

Det var i januar at hun og Sp-kollega Toppe fremmet et representantforslag om å få satt ned et spesialutvalg. Det skulle utrede hvordan Norge kan nå det internasjonale WHO-målet om å redusere alkoholkonsumet med 10 prosent innen 2025.

Toppe og Bollestad hadde en modell for arbeidet: Det såkalte «Stoltenberg-utvalget», som i sin tid fremmet en rekke – og kontroversielle – forslag i narkotikapolitikken.

Stoltenberg-utvalget fikk stor oppmerksomhet – og var sammensatt av kjente samfunnsprofiler og fagfolk. Det var ledet av Thorvald Stoltenberg.

Blir stående alene

Omtrent halvparten av EU-landene har formulert strategier. Disse inneholder tiltak som kan bidra til å krympe forbruket.

– Det blir litt rart når Norge blir bedt om å gi innspill til EU-strategier på området, men ikke har noen selv. Jeg er skuffet over at vi ikke får gjennomslag, sier Sps Kjersti Toppe.

– Hvorfor tror du Sp og KrF blir stående helt alene?

– Alkohol er elefanten i rommet, det temaet ingen tør snakke om. Flertallet på Stortinget viser ikke politisk vilje, mener Toppe.

LES OGSÅ: I disse sakene risikerer Høyre å miste støtte fra KrF

Skeptisk helseminister Høie

De to regjeringspartiene, Høyre og Frp, har sammen med Venstre flertall og avviser superutvalg og alkoholstrategi. De tre partiene bruker få ord på å imøtegå forslaget, bortsett fra formuleringer om at det ikke er «hensiktsmessig med en slik prosess nå». Dessuten finnes det planer om «nye tiltak innen alkoholfeltet».

Helseminister Bent Høie (H) skriver i et brev til Stortingets helsekomité at han har forståelse for ønsket om en strategi for å bringe Norge nærmere WHO-målet om 10 prosents reduksjon.

– Samtidig er jeg skeptisk til hva en slik strategi kan tilføre ut over de godt etablerte tiltakene vi i dag har iverksatt på alkoholområdet, skriver han.

Høie viser til at den såkalte opptrappingsplanen for rusfeltet, samt folkehelsemeldingen.

Også Ap står utenfor

Heller ikke Ap vil stille seg bak Toppe og Bollestads strategi-fremstøt. Ap skriver i innstillingen til saken at de heller vil styrke «omtalen og tiltak» i den allerede eksisterende opptrappingsplanen for rusfeltet.

– Det er spesielt skuffende at ikke Ap støtter oss. Det å få ned alkoholkonsumet er jo noe Jonas Gahr Støre har vært opptatt av i flere intervjuer, påpeker Toppe.

LES OGSÅ: De vil la superutvalg krympe alko-forbruk

Strategier for «alt»

I innstillingen omtaler hun og Bollestad en rekke forslag til innstrammende tiltak som kan senke forbruket. Vårt Land kjenner til at politikere i blå leir nettopp synes også fremstøtene fra KrF er en form for omkamp når det jo er avtalt at alkoholpolitikken «skal ligge fast».

For KrF og Sp er selve verktøyet – utvalget – denne gang det sentrale:

– Samfunnet vårt har strategier og handlingsplaner på nær sagt alle områder: Fysisk aktivitet, kosthold – men alkohol? Det gjøres vanskelig, sier Sps Kjersti Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk