Kirke

Vil utvide bildet av kristen åndelighet

På Ufestivalen danses det vilt på raveparty med skum fordi «moro har en egenverdi». Dagens pinsevenner tenker bredere om kristen åndelighet, mener festivalsjef.

– Lovsang er ikke bare det som skjer her, det er hele livet vårt. Det handler om hvem vi hører til og setter først, sier ungdomspastor Cornelia Bregård fra talerstolen på Hedmarktoppen i Hamar.

Det er morgenmøte fredag formiddag, og trangt om plassen. Omkring 1.200 ungdommer mellom 13 og 19 år er samlet til Ufestivalen, Pinsebevegelsens årlige ungdomsfestival.

– Mange kommer fordi det er gøy, men man får god input fra møtene i tillegg. Jeg er alltid motivert når jeg kommer hjem og kan ta det jeg hører med ut i hverdagen, sier Ole Eirik Bjørnstad fra Bergen, som er på Ufesti­valen for tredje gang.

LES MER: Ny lederduo i Pinsebevegelsen

‘Snever åndelighet’

Forventningen om at Gud kan gripe inn i menneskers liv og erfares i en personlig relasjon har lenge kjennetegnet pinsekarismatisk kristendom. Til tider har den sterke lovsangskulturen bidratt til et smalt bilde av hvordan Gud møter mennesker, mener festivalsjef Sandra Bjørnø.

– Da jeg var yngre kunne jeg ofte høre at de virkelig ånde­lige personene var de som stod lenge­ med hendene opp under lovsangen. Jeg vil absolutt heie frem at man kan møte Gud på denne ­måten. Men det kan fort bli litt snevert, sier Bjørnø.

Hun har vært leder for Ufestivalen de siste seks årene. For henne har det blitt viktig å utvide forestillingen av hva kristen ­åndelighet kan innebære.

– I tenårene kunne jeg ofte tenke at jeg aldri opplevde nok eller hørte nok fra Gud. Jeg har hatt samtaler med mange tenåringer som ikke føler de er gode nok som kristne, og som har bestemte forventninger til hvordan Gud skal møte dem, sier Bjørnø.

LES MER: Kan gjenforenes etter over 100 år

Utvidet perspektiv

Bjørnø tror det har skjedd en utvikling blant mange pinsevenner. At perspektivet er blitt utvidet.

– Nå tror jeg flere kan si at «Gud har skapt meg med en hjerne som gjør at logikk og matte fungerer for meg». Andre er opptatt av sport eller opplever at Gud møter dem i naturen. Vi er skapt forskjellig og Gud møter oss ulikt, sier Bjørnø.

Raveparty

På Ufestivalen er det møter med forkynnelse og lovsang, men også festligheter som «raveparty med skum», daglige humorshow, aktiviteter og konkurranser. Alt rusfritt, vel å merke.

– Å danse vilt på raveparty er også åndelig. Å leve åndelig handler om å være med Gud. Det er man uansett om man går, ­sover eller spiser, sier Bjørnø.

– Sett utenfra kan man tenke at alt av aktiviteter og moro er der for å trekke ungdom til å komme på møter?

– Vi vil at alle skal oppleve det beste og bruker det vi kan for at folk skal komme hit. Men moro har i seg selv en egenverdi for oss. Vi tror Gud har skapt oss som hele mennesker der vi er ment å oppleve ting, nyte skapelsen og livet, sier Bjørnø.

– Hvis man kan møte Gud gjennom raveparty og annen moro på festivalen, hva er da poenget med å ha møter med lovsang og forkynnelse?

– Bibelen sier at troen kommer av forkynnelsen, og jeg tror absolutt på viktigheten av å gjøre Bibelen tilgjengelig slik at 18-åringer kan lære å lese den selv. Jeg tror også fellesskapet er viktig for troen og at Gud har behag i at vi lovsynger sammen.

LES MER: «Det må være mulig med en ny start»

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke