Nyheter

Vil utestenge «anti-britiske» fanger fra fellesbønnen

Britisk kriminalomsorg vil hindre radikalisering bak murene. Fengselsimamene skal gjennom ideologisk kontroll og ekstremister isoleres.

I tillegg vurderes det å samle de mest innflytelsesrike hat-predikantene i et eget fengsel.

Storbritannias nye justisminister, Liz Truss, mener strenge tiltak må til for å stopp «spredningen av denne giftige ideologien» i landets fengsler, skriver The Independent. Ideologien hun snakker om er radikal islamisme.

Hun og regjeringen har bestilt og fått en rapport om radikal islam i fengslene, og tiltakene som nå er vedtatt er konklusjoner fra rapporten som ikke er offentligjort, men hvis funn er delvis publisert av departementet.

LES OGSÅ: – Ikke nok at muslimer fordømmer prestedrapet

Rapporten finner at:

• Islamistisk ekstremisme er et voksende problem i britiske fengsler.

• Karismatiske innsatte opptrer som emirer og at disse utøver «kontroll og en radikaliserende innflytelse» på fengslenes muslimer.

• Innsatte presses til å konvertere gjennom aggressiv misjonering.

• Ansatte fengselsimamer trues.

• Ansatte er for kultursensitive og forsiktige og derfor ikke i stand til effektivt å håndtere radikale elementer.

Antallet muslimske innsatte har økt fra 8.243 til 12.633 på ti år. Det er en økning på 50 prosent.

FILM: Forteller hvorfor ungdom blir radikalisert

Britisk Guantanamo

Den profilerte imamen Anjem Choudary er nylig dømt til opptil 10 år bak murene for IS-støtte. Han kan bli blant de «innflytelsesrike» som samles på egen avdeling, isolert fra den øvrige fengselsbefolkningen, skriver The Guardian.

Britene har de siste 50 årene fordelt de farligste fangene på seks sikkerhetsfengsler. Fangene har slik som Anders Behring Breivik i Norge, blitt flyttet regelmessig for å forhindre at de utvikler tette bånd.

Fengselsoffiserforeningen kritiserer planene og sier til Daily Mail at en egen jihadist-avdeling kan radikalisere de innsatte ytterliger, gi dem økt troverdighet i marginale miljøer og på sikt bli et «britisk Guantanamo».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter