Nyheter

Vil tekkes KrF med bioteknologi

Statsminister Erna Solberg (H) trekker frem bioteknologi og respekten for tro som verdispørsmål for å finne sammen med KrF. – Dette er svada, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Det er over et år til stortingsvalget, men partiene er allerede godt i gang med å posisjonere seg i forkant av valgkampen. Mens Venstre langt på vei avviser regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet etter valget, holder KrF dørene åpne for samarbeid til både venstre og høyre på Stortinget.

– Jeg har stor respekt for at alle partier må gjøre sine egne valg om hvilken retning de skal ta. Så håper jeg at KrF ser at de får mest igjen med et samarbeid mot høyre, svarer statsministeren på spørsmål om hun er bekymret for KrFs prosess med å velge samarbeidsmodell for neste stortingsperiode.

LES OGSÅ: Erna om hets: – Barnevernsansatte har det verre enn oss

Bioteknologi

– Jeg mener at Høyre på verdispørsmål ligger nærmere særlig Kristelig Folkeparti enn det mange andre partier gjør, sier Solberg.

Hun trekker frem to verdispørsmål hvor hun mener KrF og Høyre kan finne sammen: bioteknologi og respekten for tro.

– Da vi jobbet med fristillingen av statskirken og ny formålsparagraf for skolen, klarte vi å finne en felles plattform fordi vi var opptatt av de samme verdiene, eksemplifiserer Solberg.

Så KrF får mer igjen fra deg enn fra Jonas Gahr Støre?

– Jeg mener at de får det, og det viser også den historiske tradisjonen, sier statsministeren.

KOMMENTAR: Erna Solberg begår en tabbe hvis hun forsøker å skremme sentrum

Svada

Frank Aarebrot, valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, er ikke imponert over punktene statsministeren trekker frem for å finne sammen med KrF.

– Når det kommer til bioteknologi har jeg ikke inntrykk av at man står i kø på venstresiden for å innføre genmodifiserte planter eller å klone mennesker. Det norske stortinget, både på høyre- og venstresiden, har vært ganske enige om bioteknologi, sier Aarebrot.

– Å ha respekt for tro kan nesten alle partier i Norge påberope seg. Dette er svada, fortsetter han.

Aarebrot mener at statsministeren må trekke frem konkrete saker for å vise at KrF tjener på samarbeidet med de blå-blå.

– Erna må vise til at Høyre og KrF har fått til noe sammen som man ellers ikke ville gjort, sier Aarebrot.

LES OGSÅ: Ber Venstre- og KrF-velgere heller stemme på Høyre

Tradisjonelt enige

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er enig i at bioteknologi er en sak hvor KrF og Høyre kan finne sammen og utdyper:

– Dette berører sentrale spørsmål som hva slags samfunn vi skaper om vi prøver å luke bort alle avvik, sier Røe Isaksen.

Han mener at Høyre, KrF og Senterpartiet har en tradisjon for å finne sammen i saker om bioteknologi, men understreker samtidig:

– Mitt poeng er ikke at Høyre alltid vil være enige med KrF her, men Høyre har alltid hatt en problematiserende innfallsvinkel om bioteknologi. Vi har vært opptatt av at man må sette etiske grenser selv om teknologien gir oss nye muligheter. Den innfallsvinkelen har ikke det teknokratiske Arbeiderpartiet hatt, sier Røe Isaksen.

KOMMENTAR: KrF ser mot venstre

Flere saker

Kunnskapsministeren trekker også frem andre saker han mener KrF har mye å tjene på et samarbeid til høyre.

– Det er veldig lett at det blir et fokus på de vanskelige sakene i regjeringssamarbeidet, og at saker hvor KrF er uenige med venstresiden kommer i skyggen. Dette handler blant annet om hele politikken rundt friskoler og kristne friskolers rett til å eksistere, en balansert Midtøsten-politikk og hele forståelsen for at det er grenser på politikkens inngripen i sivilsamfunnet. Reservasjonsrett er for eksempel en problemstilling hvor samvittighetsfriheten krasjer med storsamfunnets verdier, sier Røe Isaksen.

Han mener KrF er helt sentralt i det borgerlige samarbeidet.

– KrF er helt avgjørende for et borgerlig samarbeid. Uten KrF vil man miste den mer kristendemokratiske og idealistiske strømningen i det borgerlige samarbeidet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter