Nyheter

Vil ta makta fra kirkesjefene

Jo Hedberg mener Bibelen er klokkeklar på at ekteskapet er en ordning kun for mann og kvinne. Men Bønnelista vil også arbeide for å desentralisere Den norske kirke, og for å styrke trosopplæringen og oppfølgingen av kirkens medlemmer.

– De viktigste sakene for Bønnelista er planting av kristne felleskap og at vi faktisk beholder Bibelen som trosgrunnlag og autoritet i kirkene. Dette har også med rekrutteringsproblemet å gjøre: Veldig mange går med et kall, men finner ikke sin plass i kirken slik det er nå, sier Jo Hedberg, interimstyreleder for Bønnelista og listetopp for lista i Tunsberg bispedømme.

Hedberg vokste opp på en gård i Sandefjord. Han har arbeidet i ti år som kateket og er med og driver foreningen Bønn for Den norske kirke. Det siste året har han vært engasjert i bønneliste-prosjektet.

– Jeg ble kristen da jeg var 20 år. En venn spurte meg om hvorfor jeg ikke søkte Gud nå. Frem til da hadde jeg tenkt at jeg skulle bli kristen to minutter før jeg døde. Jeg begynte å gå i den lokale norske kirken, snek meg opp på galleriet søndag etter søndag. Jeg møtte Gud på galleriet. Han var der og så meg, sier han.

LES MER: Kjemper for kontinuitet

Rekruttering

Hedberg mener at de største utfordringene for Den norske kirke (Dnk) de neste fire årene er knyttet til rekruttering og menighetsvekst.

– Over hundre tusen har meldt seg ut av kirken den siste valg-perioden. At vi klarer å bygge kirken opp istedenfor å legge den ned er den virkelig store utfordringen, sier han.

– Hvordan vil Bønnelista snu frafallet?

– Våre kandidater ønsker at vi skal være med på menighetsplantingskurs og menighetskurs. Det sier mye om hvordan vi tenker at vi skal jobbe. Det handler ikke bare om nyplanting av menigheter, men like mye om å plante nye kristne felleskap som kan nå nye mennesker. Bønn og bibelbruk er veldig viktig for at noe skal skje i kirken. Det er våre virkemidler.

Hedberg mener det også er flere store utfordringer knyttet til bemanning i Dnk. Som kjent er det stor mangel på prester enkelte steder i landet.

– Vi vil jobbe med å oppmuntre folk lokalt til å se etter mennesker med et kall og følge dem opp. Det er ikke en bevisst satsing på det nå. Hvis man får en fra bygda til å studere teologi, så er det rimelig stor sjanse for at vedkommende kommer tilbake igjen til bygda som prest, sier Hedberg.

Bønnelista-toppen mener spørsmålet om bemanning er tett knyttet opp til spørsmålet om kirkeordning:

– Den virkelig store utfordringen blir hvordan vi kan unngå å kvele den brann som Gud gir det enkelte menneske. Det sitter mange mennesker i frikirkene som gjennom årene har blitt skviset ut av Dnk, sier han.

Lokalstyrte menigheter

På spørsmål om hvorfor Bønnelistas program er vesentlig kortere enn ÅFs, svarer Hedberg at det skyldes at Bønnelista er en «veldig ung» organisasjon. En annen forskjell, mener han, er at Bønnelista i motsetning til ÅF ønsker lokalstyrte menigheter.

– Bønnelista jobber for å desentralisere makten. Vi ønsker at både ressursene og bestemmelsesretten skal være i lokalmenighetene, sier han.

Hedberg trekker frem Danmark som et eksempel for både advarsel og etterfølgelse:

– I den danske folkekirken er det menighetsrådene som ansetter prestene og departementet som er arbeidsgiver. Departementet som arbeidsgiver fungerer ikke så bra. I de danske valgmenighetene er det derimot menighetene selv som er arbeidsgivere. Det fungerer bedre. Vi vil nok gå inn for at menighetene selv skal være arbeidsgiver, sier Hedberg.

For å få til dette sier Hedberg at menighetsrådene vil være avhengige av hjelp fra KNIF og lignende organisasjoner til det praktiske og lovmessige.

LES MER: – Vi vil arbeide for lokalkirkens beste

En kristen kirke

– Flere frykter at dersom Bønnelista vinner frem, vil det lede til en mindre inkluderende kirke. Vil også liberale kristne kunne finne et hjem i Dnk?

– Ja. Vi ønsker en kristen kirke, så dersom såkalte «liberale kristne» er glad for bibelens budskap vil de finne seg til rette, sier han.

– Vil menigheten få teologisk og liturgisk frihet?

– De må få en del frihet. Vi vet at læstadianerne ønsker å bruke en eldre liturgi enn det vi andre bruker. Vi må være åpne for at trosuttrykket vil være forskjellig i de ulike menighetene og heller jobbe med hva som skal være samlende.

– Betyr det at menigheter som ønsker det kan stå ved vigselsvedtaket, selv om kirken i sin helhet skulle gå tilbake?

– For oss er det viktig at Jesus er Herre i kirken og i menighetene. Siden Bibelen er klar på dette kan vi ikke lenger stå ved vigselsvedtaket i noen menighet i Den norske kirke.

Kirkens fremtid

– Hvordan vil Bønnelista jobbe for å få flere til å døpe barna sine?

– Kirkens fremtid ligger i barna. 
Vi vil jobbe for å få tak i barne-
familiene, det jobbes for lite med dette. Vi tenker at det ikke er nok at barna blir døpt. Det er viktig å få opp medlemstallet og at vi får tak i barnefamiliene. Vi ønsker mer trosopplæring enn vi har nå, både for liten og stor. Andre steder i verden har man søndagsskole for voksne og mye mer vekt på opplæring. Det er også den gjennomgående tråden i dette menighetsplantingskurset, sier han.

– Hva mener Bønnelista er de viktigste grepene for å forhindre at unge forlater kirken?

–Det må være gjennom oppfølgning og at vi har gode tilbud på studiestedene og i studiebyene for å lage gode felleskap, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter