Nyheter

Vil ta bort anti-semittiske koranvers

Franske politikere vil fjerne koranvers som oppfordrer til vold mot jøder etter økning i antisemittisk motivert vold. – Fånyttes forsøk på å løse livsfarlig utvikling, mener Ervin Kohn.

«Vi ber om at koranvers som omtaler drap eller avstraffelse av jøder, kristne eller vantro blir erklært foreldet av teologiske ­autoriteter», står det i et nytt, fransk opprop mot muslimsk antisemittisme. Tidligere president Nicholas Sarkozy og tre tidligere statsministre er blant de offentlige personene som har skrevet under på oppropet. De mener den politiske eliten på venstresiden prioriterer muslimenes interesser over jødenes og unngår å kritisere muslimsk antisemittisme.

Jøder i fare

«Franske jøder har 25 ganger større risiko for å bli fysisk angrepet enn franske muslimer. Rundt 50.000 jøder i Paris-området har nylig blitt tvunget til å flytte fordi de ikke lenger er trygge i visse områder, og fordi barna deres ikke lenger er trygge i den offentlige skolen. Deler av den antisemittiske, ­radikale venstresiden bruker antisionisme som unnskyldning for å si at muslimene, jødenes forfølgere, er de virkelige ofrene i samfunnet. Det gjør de fordi de vet at det er ti ganger så mange muslimske velgere som jødiske velgere», erklærer de i oppropet.

Hatkriminalitet mot jøder har økt i Frankrike de siste 15 årene. Mens antisemittisme har kjennetegnet det ekstreme høyre, har det i de siste par årene i større grad vært muslimer som har utført antisemittiske voldshandlinger. I mars i år ble den 85 år gamle Mireille Knoll, som overlevde Holocaust, knivstukket til døde og tent på i sitt eget hjem i Paris. I fjor ble 67-årige Sarah Halimi slått i hjel og kastet ut av et vindu. Begge drapene blir ­karakterisert som antisemittiske voldshandlinger. I begge tilfeller skal gjerningsmennene ha ropt «Allahu Akbar» mens de utførte mordene.

Filosofen Bernard-Henri Lévy uttalte følgende ved den anledning:

– Jøder blir drept i Paris’ gater fordi de er jøder. Situasjonen er verre enn den var på 30-tallet. Det vi ser i dag er nytt, forferdelig og utålelig.

LES OGSÅ: Tyskere med ulike livssyn tok på seg det religiøse hodeplagget kippa i solidaritet med tyske jøder som angripes.

Monomant

Nå går altså ­prominente offentlige personer ut for å be muslimske autoriteter om å fjerne koranvers som oppfordrer til vold. Oppropet har skapt sterke motreaksjoner i muslimske miljøer. Muslimske talspersoner mener oppropet er et eksempel på «hatefull rasisme som beviser at Frankrike er et land som ikke ønsker muslimer velkomne».

Mange kritikere problematiserer også oppropets ensidige ­fokus på islam som årsak til vold.

– Viljen til å snakke om den muslimske befolkningens sosioøkonomiske vilkår er forsvinnende liten i Frankrike. Man er imidlertid monomant besatt av å forklare all terrorisme ut i fra religionen islam, mener Sindre Bangstad ved KIFO.

Intet oppgjør

Bangstad peker på at Frankrike ikke har tatt et oppgjør med sin koloniale fortid.

– Mange av disse unge muslimske mennene er barn og barnebarn av folk som vokste opp under et brutalt fransk kolonivelde, som Frankrike ikke har tatt et ordentlig oppgjør med. Majoriteten av dem lever under svært dårlige sosioøkonomiske forhold. Det virker som om politikerne tror alle muslimer tolker Koranen bokstavelig. Det er ikke tilfelle, sier han.

Bangstad mener oppropet mot antisemittisme er et godt eksempel på hvor polarisert den franske debatten har blitt.

– Oppropet fremstår svært konspiratorisk når det sier at den franske venstresiden er antisemittisk og velger muslimer over jøder, sier han.

LES OGSÅ: Advarer mot antisemittisme-hysteri i Storbritannia

Også i Norge

Talsmann for Det mosaiske trossamfunn i Norge, Ervin Kohn, ser paralleller mellom hendelsene i Frankrike og tendenser i Norge.

– Selv om antisemittiske holdninger synker i den norske befolkningen generelt, ser vi at tilbøyeligheten til vold og trakassering mot jøder har økt. 12 prosent av den norske befolkningen sier de aksepterer vold mot jøder. I den muslimske delen av befolkningen aksepterer én av fem denne typen vold, sier Kohn.

Han er imidlertid skeptisk til det franske oppropet.

– Jeg støtter i utgangspunktet ikke tiltak som setter minoriteter opp mot hverandre. Det er idioti å tro at man kan fjerne visse vers fra Koranen. Problemet er ikke versene, men hvordan de leses, forstås, tolkes, vektes og brukes eller misbrukes. Det er viktig å ansvarliggjøre religiøse ledere, sier Kohn.

Absurd

Han får støtte fra daglig leder i Minotenk, Linda 
Noor.

– Det er trist at franske politikere setter to minoriteter opp mot hverandre på denne måten. Det vil det neppe komme noe godt ut av. Jeg tror ikke anti-semittismen vil bli noe mindre i muslimske miljøer etter dette oppropet, sier Noor.

– Ekstremisters tolkning av ­islam kan være en medvirkende årsak til handlingene de utfører, men å stryke ut et par koranvers vil ikke endre noe. Det er uansvarlig av politikere å oppmuntre til en slik forenklende gruppetenkning, som rammer både ­jøder og muslimer, fortsetter hun.

Noor håper imidlertid at franske muslimske ledere setter i verk tiltak for å forhindre antisemittisk vold.

– Antisemittisme er et økende problem i hele Europa, og økningen av voldshandlinger mot ­jøder i Frankrike er veldig ­alvorlig. Det er også muslimske lederes ­ansvar å forhindre denne ­typen hendelser, sier Noor.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter